Inkludering och jämställdhet i svensk judo
I Svenska Judoförbundets Vision 2030 går att läsa att ”Vår organisation och våra aktiviteter ska präglas av likvärdig behandling, kreativitet och professionalism. Med utgångspunkt i vår värdegrund och vår mångfald av medlemmar med olika bakgrund, intressen och förutsättningar bidrar svensk judo till hälsa, minskning av fallolyckor, banbrytande idrottsutveckling och en hållbar samhällsutveckling. Det är inte bara några få som ska välkomnas in i vår judogemenskap, utan alla som önskar vara del av den.
”Kvalitet” är rubriken på ett av våra tre barriärbrytande mål för att nå Vision 2030. Genom kvalitetsmålet preciserar vi arbetet för jämställdhet och inkludering genom målbeskrivningen: ”Det barriärbrytande målet för kvaliteten på svensk judo är att rörelsen ha en jämn balans av kvinnor och män på alla nivåer i alla organisationer. Att såväl medlemstalen som tränare, ledare och funktionärer i klubbar, distrikt och förbund speglar fördelningen av kvinnor och män i befolkningen. Kvalitetsområdet omfattar också fortsatt arbete med judons värdegrund, att föreningsmiljön i svensk judo är öppen och välkomnande och att all verksamhet präglas av likvärdig behandling och är baserad på aktuell idrottsvetenskaplig forskning.”
Med förbundets jämställdhetsarbete har vi också som målsättning att utarbeta strategier som präglas av inkludering och hållbarhet samt bygger en organisationskultur av samverkan och delaktighet.
Läs mer om vår Vision 2030 och de tre barriärbrytande målen här>>
Arbetet fram till 2020
Under arbetet med vårt tidigare strategiska program, Vision 2020, så började Svenska Judoförbundet (SJF) att arbeta mer strukturerat med jämställdheten i organisationen. Ett av målen i Vision 2020, som fastställdes 2012, var att öka antalet kvinnliga medlemmar med 2000 – från cirka 4000 kvinnliga medlemmar.
Några av de aktiviteter som bedömts som mest effektfulla i det arbetet var bland annat:
- Ett ledarförsörjningsprogram, Karriär-Utveckling-Ledarskap – KUL, för unga kvinnor startades 2013.
- Det riktade ekonomiska stödet för att utbilda kvinnliga instruktörer förstärktes 2014.
- SJF beslutade 2015 att de bilder som publiceras i SJFs alla kanaler, såväl digitala som tryckta, ska visa lika många kvinnor som män och att det inte ska vara någon skillnad i hur kvinnor och män framställs i bildspråket.
- SJF:s organisation förändrades 2015 från en traditionell kommitté-organisation, i huvudsak bemannad med män, till en målorienterad och projektbaserad organisation befolkad med engagerade personer och krav på jämnare fördelning i de operativa enheterna.
- Ett mentorprogram för kvinnliga tränare under ledning av Jane Bridge startades 2016.
- Det i Göteborgsdistriktet framgångsrika projektet ”Judo5” gjordes till ett nationellt projekt i SJF för att sprida Judo5-konceptet till fler distrikt.