Judo på OS och Paralympics

Senaste nytt om OS och Paralympics

Judo på OS/Paralympics

Judo betyder ”Den mjuka vägen” och är en japansk kampsport utan slag och sparkar. I judo används kast, fasthållningar, armlås och halslås för att vinna över sin motståndare. Den som utövar judo kallas judoka.

Judo debuterade på OS-programmet vid OS i Tokyo 1964 och på det paralympiska programmet vid Paralympics i Seoul 1988. I år genomförs OS och Parlympics i judons hemland Japan, på den klassiska arenan Nippon Budokan, på samma plats som vid OS i Tokyo 1964.

På den här sidan finns det mesta du behöver veta inför OS och Paralympics i Tokyo. Här hittar du bland annat svenskarnas tävlingstider, information om truppen och en snabbguide till judo.

Använd gärna snabbknapparna nedan för att direkt komma till avsnittet du är intresserad av.

Sändningstider

OS i Paris blir Marcus Nymans fjärde OS. Foto: Gabriela Sabau.

OS

27 juli
Tävlande svenskar: Tara Babulfath (-48 kg)
10.00 kval
16.00 återkval*
17.18 bronsmatcher
17.38 final

31 juli
Tävlande svenskar: Marcus Nyman (-90 kg)
10.00 kval
16.34 återkval*
17.49 bronsmatcher
18.09 final

*: I återkvalet möts de som förlorade kvartsfinalerna. Vinnarna av dessa matcher går vidare till varsin bronsmatch där de möter förlorarna från semifinalerna.

Observera att tiderna kan ändras. Se detaljerat schema här.

De största händelserna från OS i Paris kommer att sändas i de linjära kanalerna Kanal 5 och Eurosport. Vill du kunna se allt behöver du skaffa ett abonnemang hos den den nya streamingtjänsten Max. (Om du hade ett abonnemang med sportpaket i Discovery+ så har det flyttats över till Max).

Paralympics

SVT har sändningsrättigheterna för Paralympics och kommer sända fler timmar och från fler idrotter än någonsin tidigare.

Här är alla SVT:s sändingstider

Mer information om eventuella svenskars tävlingsdagar och tider kommer senare.

Matchordning och resultat

Lottning, matchordning och resultat via Internationella judoförbundets sida JudoTV (gratis konto behövs): judotv.com/competitions/oly_2024

Länk till OS och Paralympics officiella sida: https://olympics.com/en/paris-2024

Truppen till OS och Paralympics i Tokyo

Tara Babulfath

Viktklass: -48 kg
Födelseår: 2006
Klubb: Stockholms Judoklubb
Moderklubb: IK Södra
Meriter: VM-brons 2024, VM-silver U18 2022, VM-brons U18 2023, EM-guld U18 2022, EM-silver U18 2021.
Favorittekniker: Seoi-nage
Tävlingsdag på OS: 27 juli.

Marcus Nyman

Viktklass: – 90 kg
Födelseår:  1990
Moderklubb: IK Södra Judo
Nuvarande klubb:  Stockholmspolisens IF
Kom med i landslaget: 2010
Började med judo:  I 4-5-årsåldern
Genombrott: Guld i junior-EM 2009
Bästa meriter:  5:a i OS 2016, VM-brons 2021 och 2023, EM-guld 2010
Favoritteknik: Sankaku gatame (en fasthållning)
Tävlingsdag på OS: 31 juli.

Snabbguide till judo

För ett otränat öga kan det till en början verka svårt att titta på en judomatch, men när du vet vad du ska titta efter blir matcherna mer intressanta. För att göra det lättare att följa svenskarna under OS har vi skapat denna snabbguide.

Se även denna video från internationella judoförbundet:

Så går en judomatch till

Det finns det flera sätt att ta poäng och vinna i en match i judo till exempel genom kast, fasthållning, armlås eller halslås. Dessutom kan matchen vinnas genom att motståndaren tilldelas tre varningar. 

En stor charm med judo är att en match kan ändras snabbt, att varje attack eller varje misstag kan vara det som avgör matchen. Ett enda lyckat kast, oavsett om det är i inledningen av matchen eller flera minuter in, kan avgöra vem som går därifrån som segrare. 

Tips till dig som tittar på en judomatch för första gången

Judo handlar till stor del om att få motståndaren ur balans för att kunna genomföra sin attack. När du tittar på en judomatch, försök att fokusera på vem det är som attackerar och utför själva tekniken, till exempel kastet. Det är bara personen som utför en teknik, dvs den som attackerar, som kan ta poäng. Det är också vanligt med kontringar i judo. En kontring innebär att en teknik kan påbörjas av en person, men sedan lyckas motståndaren ta över kontrollen, få den andra ur balans, och kanske till och med vinna poängen. När du lär dig se vem som attackerar och har kontrollen kommer judomatcherna bli mycket mer intressanta att se på.

Två typer av poäng: Ippon och waza-ari

Tara Babulfath vinner efter en fasthållning på motståndaren. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Det finns två typer av poäng i judo; ippon och waza-ari. 

Ippon, eller full poäng som det också kallas, är den högsta poängen (10 på poängtavlan). Waza-ari, eller halv poäng, är den lägre poängen (1 på poängtavlan). En person vinner matchen genom att antingen få en ippon eller två waza-ari.

Så här får en person ippon och vinner matchen:

 • Kastar eller rullar motståndaren med kraft och kontroll så att denne landar på rygg.
 • Genomför ett armlås som tvingar motståndaren att ge upp och att klappa sig fri.
 • Genomför ett halslås som tvingar motståndaren att ge upp och att klappa sig fri.
 • Håller fast motståndaren i mattan i 20 sekunder.
 • Motståndaren får tre varningar (shido).
 • Motståndaren ställer sig i brygga (förbjudet), i t. ex. en landning efter ett kast.
 • Får en andra waza-ari.
 • Får waza-ari eller ippon i golden score (läs mer längre ner).

Så här får en person waza-ari:

 • Kastar motståndaren så att denne landar på sidan, med mindre kraft än vid ippon.
 • Håller fast motståndaren i mattan i minst 10 sekunder, men utan att klara av att hålla ända till 20 sekunder som ger ippon.

Enkelt förklarat är den stora skillnaden mellan ippon och waza-ari, på vilket sätt motståndaren landar vid ett kast, om denne landar på rygg eller sidan, samt hur länge den som attackerar lyckas hålla kvar fasthållningen av sin motståndare i mattan.

Matchtid

En judomatch pågår i fyra minuter i ordinarie tid. Om ingen av motståndarna har fått poäng under den tiden går matchen över till golden score. Då är det den som först tar poäng som vinner.

Matchområde

Mattan i judo kallas tatami och består av ett kvadratiskt tävlingsområde som omsluts av ett olikfärgat säkerhetsområde. En teknik, t. ex. ett kast, måste påbörjas inom tävlingsområdet men kan slutföras utanför.

Tre matchområden bredvid varandra. Tävlingsområdet är markerat i gult och säkerhetsområdet i blått. Foto: Alf Tornberg.

Varningar

Det finns två typer av varningar i judo: shido och hansoku make. När man pratar om varningar i judo talar man oftast om shido, vilket är varningar för mindre överträdelser. Shido är relativt vanligt förekommande. 

Några vanliga händelser som ger shido:

 • Passivitet
 • Otillåten greppning
 • Falsk attack 

Om en person får tre varningar (shidos) leder det automatiskt till hansoku make och att denne förlorar matchen. 

Hansoku make kan även delas ut vid grova regelöverträdelser och kan då resultera i avstängning från turneringen. Avstängningar är ovanligt i judo.

Klassindelning

I judo delas de tävlande in i viktklasser enligt följande:

Damer: – 48 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, -70 kg, -78 kg och +78 kg.

Herrar: -60 kg, -66 kg, -73 kg, -81 kg, -90 kg, -100 kg och +100 kg.

Parajudo

Parajudo är begreppet för judo för personer med synnedsättning. Parajudo går till på samma sätt som judo för seende. Den enda stora skillnaden jämfört med judo för seende att de som tävlar i parajudo greppar varandras judodräkter med båda händerna innan matchen startar. Under matchens gång måste de alltid greppa sin motståndare med minst en hand. I judo för seende startar matchen utan att de tävlande har greppat varandra. 

Nicolina Pernheim greppar motståndaren i en match på Grand Prix i Baku 2019. Båda står upp. I bakgrunden syns en domare.
Nicolina Pernheim (i blått) greppar sin motståndare. Den röda pricken på ärmen på dräkten är en markering som visar att utövaren är blind. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.

Klassindelning i parajudo

I parajudo delas de tävlande in i både viktklass och synklass. Det finns två synklasser, J1 och J2, utefter grad av synnedsättning. J1 är de som är helt blinda och J2 är de som har synnedsättning.

 

I parajudo delas de tävlande in i viktklasser enligt följande:

Damer: – 48 kg, -57 kg, -70 kg, och +70 kg.

Herrar: -60 kg, -73 kg, -90 kg och +90 kg.

Vill du veta mer?

På Internationella Judoförbundets Youtube-kanal finns flera pedagogiska filmer om bland annat tävlingsjudo, regler, judons värdegrund och parajudo. Se filmerna här.

”Judo är mer än bara en sport”

Förutom att judo ger en bra träning för hela kroppen så bygger judon också på en stark värdegrund. Värdegrunden är likadan över hela världen och tillämpas av alla judoka oavsett nivå. Judons värdegrund innehåller åtta värdeord som ska genomsyra all judoverksamhet och vägleder oss i hur vi ska behandla varandra, både på och utanför judomattan. Läs mer om judons värdegrund här.

Marcus Nyman och hans motståndare kramar om varandra efter en match. Vänskap, artighet och respekt är tre av värdeorden i judons värdegrund. Foto: Gabriela Sabau.

Börja träna judo

Judo är en bred sport som passar många; barn, ungdomar, vuxna, äldre samt personer med synnedsättning (parajudo) eller intellektuella funktionsvariationer (anpassad judo). Här kan du läsa mer om parajudo och anpassad judo.

Judo går att träna på alla ambitionsnivåer, oavsett om du tränar för att vinna OS eller tränar för motionen och sällskapets skull. Vi har allt från lekjudo och barngrupper för de minsta till elitgrupper, vuxen- och äldregrupper.

Sedan några år tillbaka erbjuder vi även fallträningskurser för både äldre och personer i arbetslivet genom träningsprogrammet Judo4Balance. Läs mer om Judo4Balance här.

Om du vill börja träna judo rekommenderar vi dig att ta kontakt med din lokala judoklubb för att höra dig för om vad de erbjuder för typ av träning på din ort.

Fallteknik är en av de första sakerna du får lära dig när du börjar träna judo. Att kunna falla på rätt sätt utan att skada sig är nödvändigt att kunna innan du börjar med mer avancerade tekniker så som kast. Foto: Alf Tornberg.