Veteraner

Veteranjudo för alla

Att träna och tävla inom veteranjudo kan betyda olika saker för olika personer. Det kan vara allt från ett sätt att hålla kroppen i trim i goda vänners lag, till en ambitiös satsning där man drivs av att mäta sina krafter mot stenhårt internationellt motstånd. Man kan ha hittat tillbaks till sporten på äldre dagar eller ha tränat regelbundet under alla år. Det är passionen för sporten och den goda gemenskapen som förenar judoveteraner över hela världen.

Veteraner har alltid varit en viktig kugge i judomaskineriet. Ofta är de eldsjälarna i klubben som drar ett tungt lass i egenskap av ledare och tränare. Att de samtidigt utvecklar sitt judokunnande genom att själva tävla och delta på träningsläger är både berikande på en personlig nivå och det bidrar till judons utveckling även på ungdoms- och seniorsidan.

De stora mästerskapen samlar idag upp till 1500 deltagare från över 60 länder. Deltagarna, både herrar och damer, är allt från trettio år och upp till åttio. Det svenska veteranteamet har blivit större för varje år som gått. Det anordnas regelbundet träningsläger och antalet inhemska tävlingar ökar ständigt.

Sverige vann lag-EM-guld för både damer och herrar 2018 i klasserna TF-30 och TM-50. Foto: Helene Karlsson

Nyheter om veteranverksamheten