Stockholms sommarjudoläger för barn och ungdomar med synnedsättning

Barn- ungdomar och tränare i judodräkter.

Helgen den 2-4 juni genomfördes Stockholms sommarjudoläger för barn och ungdomar med synnedsättning. Lägret vände sig både till nybörjare som ville prova på judo och till redan judoaktiva barn och ungdomar, 7-18 år. Syskon, föräldrar och ledsagare var också välkomna att delta.

Under lägret hölls fyra judopass där deltagarna fick träna både stående tekniker och tekniker i mattan såsom vändningar och fasthållningar. Lägret var inte bara en möjlighet för deltagarna att utvecklas i judo utan också en möjlighet för dem att träffa andra likasinnade med synnedsättning.

Tränare på lägret var paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich (3 dan), den paralympiska silvermedaljören från Tokyo 2021 Ben Goodrich (1 dan), Oscar Widegren (1 dan) samt andra erfarna judotränare.

– Det här var ett fantastiskt tillfälle för deltagarna att träffa liknande individer som har en synnedsättning och få lite mer stöd. Jag hoppas att vi kan hjälpa till att göra liknande insatser på alla klubbar runt om i Sverige när vi går vidare med parajudon, säger Ben Goodrich, projektledare parajudo.

Börja träna judo

Judo för personer med synnedsättning (parajudo, som det kallas) finns på flera judoklubbar i Sverige. I en del klubbar ingår utövarna i den ordinarie träningen och i andra klubbar ordnas egna grupper. Hur det ser ut beror på klubbens möjligheter och resurser.

Ta kontakt med din närmaste judoklubb för fråga om de erbjuder träning som passar för dig.

På ParaMe kan du även söka efter judoklubbar som erbjuder träning för personer med funktionsnedsättningar. Observera att det finns klubbar som erbjuder träning för personer med synnedsättning som inte finns med på den sidan.

Frågor om parajudo går bra att ställa till Ben Goodrich, 070-950 05 37, ben.goodrich@judo.se.

Läs mer om parajudo här.

Läs mer om projektet Utveckling parajudo

Här kan du läsa mer om projektet Utveckling parajudo som Ben Goodrich är projektledare för.
Syftet med projektet är att få fler barn med synnedsättning att komma i kontakt med judosporten och skapa en miljö så att de ska kunna utvecklas genom att träna judo, både med seende och andra kamrater med synnedsättning. Projektet riktar sig även till klubbar genom att ge utbildning och tips om hur judoundervisningen kan skilja sig åt för blinda.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Therese Östberg.