Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige och varje år drabbas 11 000 människor. 40 % av alla allvarliga arbetsplatsolyckor är en fallolycka. Foto: Stefan Ek/Le Studio
Med Fallkompetens i arbetslivet ges arbetsgivare förutsättningar att öka fallkompetensen och förebygga fall genom ett preventivt träningsprogram, Judo4Balance. Programmet är utvecklat av en expertgrupp inom Svenska Judoförbundet bestående av en läkare, tre sjukgymnaster och en arbetsterapeut (samtliga har svart bälte i judo och är erfarna instruktörer), i samverkan med Michail Tonkonogi, professor i Medicinsk vetenskap med inriktning på idrottsfysiologi, högskolan Dalarna.
– Vi kan genom judon erbjuda fysisk träning av balans, explosiv styrka i muskler, och träning i kroppsuppfattning. Fallkompetens minskar rädslan att falla, vilket i sin tur leder till mer avspända muskler och mindre fallbenägenhet, säger Kristiina Pekkola, förbundsordförande för Svenska Judoförbundet.
Fallkompetens i arbetslivet är ett unikt samverkansprojekt med AFA försäkring för att förebygga och minska arbetsskador till följd av fallolyckor på arbetsplatser, inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Genom samarbetet vill båda parterna bidra till minskat personligt lidande på grund av fall i arbetet, färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader kopplat till arbetsplatsen och samhället i stort.
– Inom ramen för vårt Fallkompetensprojekt vill vi uppmuntra arbetsgivare att öka medvetenheten och kunskapen om fallteknik hos sina medarbetare, säger Karin Strömqvist Bååthe, projektledare Fallkompetensprojektet på Svenska Judoförbundet.
Läs mer och anmäl ditt intresse för fallkompetensträning på din arbetsplats.
På förskolan
Fakta om fall på arbetsplatser
- 11 000 fallolyckor direkt på golvet eller marken
- 8 000 fallolyckor på arbetet
- 2 500 fallolyckor på väg till eller från arbetet
- 2 000 allvarliga fallolyckor på arbetet
Ett av tre olika fallpreventiva program
Fallkompetens i svenskt arbetsliv i samverkan med AFA försäkring är en del av tre olika fallpreventiva program som Svenska Judoförbundet utvecklar och sprider för att minska personligt lidande och samhällets kostnader i samband med fallolyckor. De andra två programmen är: Falltrygghet för äldre, som riktar sig till personer över 65 år och Fallkunnighet för barn i skolan som riktar sig till barn 7-12 år.
Kontakt
- Karin Strömqvist Bååthe, projektledare, Svenska Judoförbundet:
0730-89 61 62, karin.baathe@judo.se - Maria Huglen, delprojektledare och ansvarig för matchning judoklubbar och arbetsgivare, Svenska Judoförbundet:
070-534 96 14, maria.huglen@judo.se - Kristiina Pekkola, förbundsordförande, Svenska Judoförbundet:
070-440 08 42, kristiina.pekkola@judo.se