Fallkompetens i arbetslivet

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige och varje år drabbas 11 000 människor. 40 % av alla allvarliga arbetsplatsolyckor är en fallolycka. Men med rätt sorts träning kan fallolyckor förebyggas. Foto: Stefan Ek/Le Studio

Träning i att falla kan ge ökad trygghet på jobbet

Svenska Judoförbundet satsar tillsammans med AFA försäkring på fallträning på svenska arbetsplatser för att förebygga fallolyckor och skapa ökad trygghet för arbetstagare. Genom samverkansprojektet Fallkompetens i arbetslivet erbjuds företag kostnadsfri fallträning på arbetsplatsen. Med hjälp av det särskilt framtagna fallförebyggande träningsprogrammet Judo4Balance får arbetstagarna träna styrka, balans och fallteknik. Syftet med projektet är att förebygga fallolyckor och minska skador vid fall på arbetsplatsen inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Judo4Balance – Bevisad effektiv träning

Träningsprogrammet Judo4Balance är utvecklat av en expertgrupp inom Svenska Judoförbundet bestående av en läkare, tre sjukgymnaster och en arbetsterapeut (samtliga har svart bälte i judo och är erfarna instruktörer), i samverkan med professor Michail Tonkonogi.

En ny forskningsstudie genomförd av Högskolan Dalarna och FoU Sörmland visar att Judo4Balance är ett effektivt verktyg för att förebygga risken för fallolyckor och fallskador på arbetsplatser.

Vi har sett slående resultat när vi studerat detta. Ett relativt kort träningsprogram med få sessioner åstadkommer tydliga, mätbara effekter genom att minska kända riskfaktorer för fallolyckor och ge ökad fallkompetens hos deltagarna, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna.

Aktuellt just nu

Höstens kurser är fullbokade – intresseanmälan öppen för 2022 och framåt

Intresset för fallkompetens i arbetslivet är stor och vi har inte möjlighet att ta emot fler anmälningar för hösten 2021. Det går däremot bra att skicka in en intresseanmälan för fallträning på arbetsplatsen från 2022 och framåt.

Judo4Balance online och utomhus – Coronaanpassad träning under pandemin

Från den 1 mars erbjuder vi coronaanpassad fallträning för företag – online och utomhus – för att möta upp behovet av fallträning under pågående pandemi.

Vid online-träningen deltar deltagarna digitalt från valfri plats och träningen sker live tillsammans med en licensierad instruktören som leder passet och ger personlig återkoppling till deltagarna. Se film om Judo4Balance online nedan.

Utomhusträningen fungerar på liknande sätt som den ordinarie träningen, men med vissa anpassningar. Vid utomhusträningen finns en instruktör med på plats som leder passet men samarbetsövningarna har ersatts med individuella övningar och träningen sker utomhus istället för inne på företaget.

Läs mer om Judo4Balance online och utomhus.

Läs mer:

Forskning på programmet

Forskning visar att Judo4Balance-programmet ger effekt

Det bedrivs flera forskningsprojekt på träningsprogrammet Judo4Balance, både med inriktningen Fallkompetens i arbetslivet och Falltrygghet för äldre.

En ny studie genomförd av Högskolan Dalarna och FoU Sörmland, att visar att Judo4Balance är ett effektivt verktyg för att förebygga risken för fallolyckor och dess skadliga konsekvenser på arbetsplatser.

Vi har sett slående resultat när vi studerat detta. Ett relativt kort träningsprogram med få sessioner åstadkommer tydliga, mätbara effekter genom att minska kända riskfaktorer för fallolyckor och ge ökad fallkompetens hos deltagarna. Det tyder på att träningsprogrammet är optimalt utvecklat för detta specifika ändamål, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna.

Den nya studien som publicerats i Preventive Medicine Reports är den första som har gjorts på ett fallförebyggande träningsprogram som innehåller både fysisk träning och fallteknisk träning. Det är också den första studie som gjorts på ett fallpreventivt träningsprogram på arbetsplatser med personer i arbetsför ålder.

Tydliga resultat

Studien visade att träningen gav ökad styrka, balans och tilltro till den egna förmågan att inte falla samt gav bättre fallteknik. Efter 10 veckor klarade deltagarna bland annat att falla bakåt från stående med korrekt fallteknik.

Det är inget snack om saken. Resultatet är starkt och entydigt och pekar åt samma håll. Det är ganska ovanligt i forskningssammanhang, speciellt när man gör studier med människor. Det brukar alltid vara en del av resultaten som sticker iväg åt ett annat håll, men inte i den här studien, säger Michail Tonkonogi.

Hör professor Michail Tonkonogi berätta mer om forskningsresultatet i seminariet om fallolyckor från Virtuella Almedalen 2020.

Efter bara 10 träningspass kunde forskarna se tydliga förbättringar på testpersonernas fallkompetens, d.v.s. tekniken för hur man ska falla rätt, samt deras fysiska förmåga. Båda dessa faktorer reducerar risken för fall. Foto: Lars Clason/YMR.

Länkar

Så tycker deltagarna

Så här säger några av deltagarna som har gått Judo4Balance

Den här kursen har varit bra på alla sätt och vis – rolig, utmanande och inspirerande. Vi har tränat mycket balans, styrka och att falla på rätt sätt så man har blivit modigare och säkrare. Nu är jag definitivt inte rädd för att ramla. Även vi som är 50+ klarar av allt det här, det tycker jag är väldigt roligt. Det ger mig ökat självförtroende.

Det är en bra kurs! Det som gett mig mest var fallövningarna. Jag tycker att det har varit en bra blandning mellan fysträning och fall. En fördel har också varit att kursen hållits på arbetsplatsen. Blev så nyfiken på judo under fallkursen att jag nu börjat träna judo.

Det har varit väldigt roligt att gå kursen tillsammans med arbetskamraterna. Lite svårt med fallen, men det var kul att prova på. Och någon nytta har det gjort. Balansövningarna tyckte jag var jätteroliga.

Deltagare i media

Här hittar länkar till några av de reportage som gjorts på olika arbetsplatser, där deltagare och chefer berättar om sina upplevelser:

Statistik

Man i byggkläder i industrilokal faller framåt och rullar över axeln.

Fallolyckor innebär både lidande för den enskilde och kostnader för arbetsgivaren. En skada i axel/skuldra för en byggnadsarbetare leder i genomsnitt till 185 dagars sjukfrånvaro och kostar företaget 123 000 kronor. Foto: Lars Classon/YMR.

Statistik om fallolyckor

  • Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan.
  • Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid.
  • Cirka 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor.
  • Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern

Källa: AFA Försäkrings rapport Fallolyckor på arbetet.

Fallolyckor innebär stora kostnader för arbetsgivare

En fallolycka innebär många gånger sjukskrivning vilket förutom stort lidande för den enskilde även medför stora kostnader för arbetsgivaren. Genom förebyggande fallträning kan fallolyckor förebyggas och skadorna vid fall minskas, vilket bidrar till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort.

Nedan följer exempel på kostnader för arbetsgivaren för några av de vanligaste skadorna vid fallolyckor.

Ur AFA Försäkrings rapport Fallolyckor på arbetet, mars 2018.

Mer läsning

I AFA Försäkrings senaste rapport om fallolyckor finns mer statistik relaterat till fallolyckor på arbetsplatsen. Där kan du bland annat läsa om vilka som drabbas, hur olyckorna går till, vad fallolyckor kostar för arbetsgivare, genomsnittlig sjukskrivningstid mm.

Intresseanmälan

Träningarna genomförs oftast på arbetsplatsen och leds av licensierade instruktörer. Foto: Mattias Arkved, Proplate.

Kostnadsfri träning

För att kunna starta en träningsgrupp på er arbetsplats ska ni helst vara minst 10 personer och kunna träna regelbundet en gång i veckan under 10-12 veckor. Om ni är färre än 10 personer kan det ändå finnas möjlighet att få träningen till er arbetsplats. Gör en intresseanmälan som vanligt så kontaktar vi er och ser över möjligheterna.

Judo4Balance online eller utomhus

Från och med 1 mars 2021 startar vi upp coronaanpassad fallträning för företag, online och utomhus, för att möta upp behovet av fallträning även under pågående pandemi.

Vid online-träningen kopplar deltagarna upp sig digitalt från valfri plats och deltar i träningen. Den digitala träningen passar extra bra för företag där många arbetar hemifrån eller för företag som har kontor på olika orter. Den digitala träningen sker live och instruktören som leder passet ger personlig återkoppling till deltagarna i realtid.

Den nya coronaanpassade utomhusträningen fungerar på liknande sätt som den ordinarie träningen, men med vissa anpassningar. Vid utomhusträningen finns en instruktör med på plats som leder passet men samarbetsövningarna har ersatts med individuella övningar och träningen sker utomhus istället för inne på företaget.

Prova-på Judo4Balance

Vi håller gärna ett gratis prova-på-pass för ert företag så att ni får en bättre uppfattning om vad träningen innebär och har möjlighet att ställa frågor. Fyll i en intresseanmälan så hör vi av oss.

Se inspelat webbinarium och prova-på-pass

Den 8 april 2021 höll vi tillsammans med Afa Försäkring ett webbinarium och prova på-tillfälle om Judo4Balance online.

Här hittar ni inspelningen och samtliga presentationer från det tillfället.

Under webbinariet presenterades hur fallträning kan förebygga fallolyckor och minska risken att skadas vid ett fall, träningsprogrammet Judo4Balance Online samt det senaste från forskningen. Webbinariet avslutades med ett kortare prova-på-pass där deltagarna fick möjlighet testa Judo4Balance online under ledning av licensierade instruktörer.

Dela gärna länken och informationen med andra i er organisation.

Filmer: Alla kan falla

Här hittar du filmer för några av de mest utsatta branscherna när det gäller fallolyckor. Visa och dela gärna filmerna vidare till kollegor, chefer och bekanta.

På förskolan

I byggbranschen
I sjukvården
I transportbranschen
På kontoret
På väg till jobbet

Kundtjänst

Allmänna frågor om Judo4Balance-programmen.
E-post: judo4balance@judo.se

Karin Strömqvist Bååthe

Projektledare

Huvudområde: Strategi, samarbeten och sponsring.
Tel: 073-089 61 62
E-post: karin.baathe@judo.se

Maria Huglen

Biträdande projektledare

Huvudområde: Fallkompetens i arbetslivet – matchning företag och judoklubbar.
Tel: 070-534 96 14
E-post: maria.huglen@judo.se

Julia Hamilton

Konceptutvecklare

Huvudområde: Falltrygghet för äldre.
Tel: 073-705 77 54
E-post: julia.hamilton@judo.se

Kristin Johansson

Kommunikatör

Huvudområde: Kommunikation, press och media.
Tel: 076-172 56 32.
E-post: kristin.johansson@judo.se

Press och media

Judoinstruktör sitter på judomatta i studion på TV4. Bredvid rullar programledaren bakåt på rygg för att öva bakåtfall.

Fallkompetens i arbetslivet har uppmärksammas en del i media. Bland annat har projektledaren för Judo4Balance Karin Strömqvist Bååthe och professor Michail Tonkonogi gästat Nyhetsmorgon på TV4 för att berätta om träningsprogrammet och vad forskningen har kommit fram till.

Svenska Judoförbundets pressida

På Svenska Judoförbundets pressida hittar du våra pressutskick, högupplösta bilder för publicering samt presskontakter.

Fallkompetens i media

Här hittar du ett urval av det som publicerats kring Fallkompetens i arbetslivet:

TV
Artiklar
Radio
Meny