Hur tävling går till

  1. Hem
  2. Om judo
  3. Hur tävling går till
Bra att veta inför en judomatch

I judo tävlar man i olika ålderskategorier och viktklasser. Inför en judotävling hålls en invägning som tar plats kvällen innan tävlingenoch/eller under morgonen på tävlingsdagen. Då får man väga in i fastställda viktklasser och sedan möta personer i ungefär samma ålder och vikt.

Beroende på hur många personer som vägt in i samma kategori används olika tävlingssystem. Är det fem eller färre tävlande kan man ha en pool där alla möter alla och den med flest vinster eller poäng vinner tävlingen. Är det sex till tio tävlande kan man ha två pooler, där de två personerna i vardera pool med flest vinster eller poäng går vidare till semifinal. Vinnarna i semifinalerna går till final, medan förlorarna blir bronsmedaljörer. Slutligen kan man även ha ett utslagssystem som tävlingssystem med fyra pooler (eller åtta om det är väldigt många tävlande). Ju fler matcher man vinner desto längre kommer man i systemet. Om man förlorar en match i systemet kan man hamna i återkval, men förlorar man en match i återkvalet åker man ut ur tävlingen. Vinner man alla sina matcher i poolen hamnar man i semifinal. Vinnarna i pool A och pool B möts i den första semifinalen, medan vinnarna i pool C och pool D möts i den andra semifinalen. I bronsmatcherna möts de två vinnarna av återkvalen och de två förlorarna i semifinalerna.

I judotävlingar får man slutligen en vinnare, en silvermedaljör och oftast två bronsmedaljörer (om det inte är fyra eller färre tävlande).

Vid sidan av mattan sitter sekretariatet. På en skräm vid varje matchområde kan du se hur många minuter som är kvar av matchen samt hur många poäng och varningar de tävlande har. I sekretariatet sitter ett par personer som ansvarar för skärmen och de ser till att pausa/starta tiden samt ge poäng och varningar när domaren på mattan signalerar det.

 

Så här går en judomatch till

Judomatcher är vanligtvis 4 minuter långa. På större tävlingar måste de tävlande i matchen ha vit respektive blå dräkt för att man ska kunna skilja dem åt. På de flesta tävlingarna i Sverige är detta inget krav och det går bra att särskilja de två tävlande genom att de har på sig ett vitt respektive rött bälte. De tävlande går upp på varsin sida av matchområdet på 8×8 m, stannar vid kanten och bugar. Därefter går de in några meter i matchområdet och bugar igen för varandra. Matchen startar när domaren på mattan säger ”hajime”!

Målet i en judomatch är att vinna matchen med Ippon (10 poäng). Ippon får man genom att göra ett perfekt kast där motståndaren landar platt på rygg eller genom att hålla en fasthållning i 20 sekunder. Man kan också göra ett halslås eller ett armlås på motståndaren och därigenom tvinga denne att ge upp, vilket gör att man får ippon. Man kan även få poäng som kallas Waza-Ari (1 poäng). Waza-ari får man genom att göra ett kast som inte är tillräckligt bra för att bedömas som ippon, t.ex. om motståndaren landar på sidan eller om motståndaren rullar över på rygg istället för att landa direkt på rygg. Man kan även få waza-ari genom att hålla en fasthållning i minst 10 sekunder. Slutligen kan man även få ippon om man lyckas samla på sig två waza-ari; två waza-ari blir alltså en ippon.

Får man en ippon vinner man och matchen är över, men om matchtiden går ut vinner den som eventuellt har en waza-ari. Om ingen av de tävlande har lyckats ta någon poäng när matchtiden tar slut eller om det står 1-1 i antal waza-ari går matchen in i golden score. Om någon av de tävlande lyckas få ippon eller waza-ari i golden score så vinner hen direkt.

Det finns även ett varningssystem i judo, där varningarna kallas shido. Shidos ger inga poäng, men får en tävlande 3 stycken shidos så blir hen diskvalificerad och motståndaren tilldelas ippon. Man kan få shidos för att exempelvis gå utanför matchområdet eller vara för passiv. Det går även att bli direkt diskvalificerad, t.ex. genom att medvetet landa på huvudet/nacken i ett försök att inte bli kastad på poäng eller genom osportsligt beteende.

 

Domaren under en judomatch

Under matchen finns även en domare med på mattan, som bedömer kast och delar ut shidos om så behövs. Domaren startar matchen genom att säga ”hajime”. Domaren kan säga ”mate” för att göra ett tillfälligt avbrott i matchen, de tävlande går då tillbaka till sina startpositioner inom matchområdet och inväntar domarens ”hajime”. När matchen är slut säger domaren ”soremade”.

Vid ippon säger domaren ”ippon” och höjer armen rakt upp i luften. Vid waza-ari säger domaren ”waza-arai” och höjer armen rakt ut i sidled. Vid fasthållning pekar domaren med rak arm på de tävlande och säger ”osaekomi”. Vid varningar visar domaren med tecken för vilken förseelse varningen delas ut, pekar därefter på den som får varningen och säger ”shido”.

Det finns även domare som sitter vid sekretariatet och följer matchen. Dessa domare talar om för mattdomaren (genom en örsnäcka) om hen råkar göra något misstag, dvs. att missa att ge ut poäng eller varning eller att ge ut felaktig poäng eller varning. Mattdomaren korrigerar felaktigt utgivna poäng eller varningar genom att höja armen rakt upp i luften och vifta, följt av tecken för poängen eller varningen som ska tas bort.

 

Internationella Judoförbundet (IJF) har skapat en video som förklarar tävlingsreglerna för 2018-2020. OS- och VM-medaljören Neil Adams (8 Dan) förklarar hur tävling går till i denna video: