Special Olympics World Games 2023

Den svenska truppen. Övre raden från vänster: Rasmus Pettersson, Hugo Kasimir, Andreas Oskarsson, Johanna Nordgaard. Nedre raden från vänster: Emelie Norrman, Jonna Engström, Elias Wihrén. Liggande: Amanda Orrbo.

Mellan den 17-25 juni utspelade sig världens största event för personer med intellektuell funktionsnedsättning i Berlin, Special Olympics World Games. På eventet deltog totalt 170 nationer och 7000 aktiva judotävlingarna innehöll 125 aktiva från 36 nationer. Sverigelaget utgjordes av ca. 70 aktiva och 16 ledare som representerade Sverige i 8 olika idrotter. Svensk judo representerades av 8 judoka och 2 coacher. Den svenska judotruppen kammade totalt hem 9 medaljer; 1 guld, 3 silver och 5 brons.

Amanda Orrbo från Frövi Judo tog guld. Foto: Special Olympics Sverige.

Reseberättelse från coachen Dick Rösselharth

Föreberedelser innan tävlingen

För Sverigelagets del så påbörjades resan redan den 12:e juni då vi samlades på Arlanda för att ta del av ”host town program” som innebar att vi fick besöka Lübeck mellan den 12-15 juni. Under besöket vi fick vi dels lära känna staden, men även få chansen till träning för respektive idrott. För vår del med judon fick vi äran att låna dojon av Lübeck Judo Club e.V. vid ett tillfälle och sedan låna mattor och en gymnastiksal på Lübecks universitets sportcentrum. Två vitt skilda upplevelser men nyttigt, och viktigt skulle det visa sig, att få ”rå om” våra aktiva under ett par timmar. Viktigt då träningstillfällena när vi kom till Berlin saknades och divisioneringen som alltid inleder A-Judo tävlingar inte riktigt blev som vi hoppats.

Till skillnad från i Lübeck så var det inte bara Sverigelaget som bodde på vårt tilldelade hotell. Jag tror vi hade hela hotellet enkom för Special Olympics delegationer. Vi hade bland annat Schweiz, Belgien, Qatar, Syrien m.fl. på vårt hotell, superspännande. Väl i Berlin hann vi med lite sightseeing de första lediga timmarna (delar av fredag och söndag) innan allt kom igång på riktigt med en helt fantastisk invigning på Berlins Olympiastadion. Nästintill fullsatt på läktarna och för alla aktiva på innerplan blev en lätt surrealistisk upplevelse och när väl elden tändes likt den gör på OS var det alldeles för lätt att bli berörd. 

Den svenska judotruppen på Arlanda. Foto: Privat.
Träning och divisionering

Schemat i Berlin startade med träning och Headcoach-möte på fredagen 17 juni, även om träning kanske är att ta i, lite mer av en ”lär känna varandra session”. Så vi tog saken i egna händer, under det efterföljande mötet fick Ann (truppens andra coach, reds. anmärkning) i uppgift att sätta ihop en snabb träning för våra åtta aktiva vilket snabbt växte till en gemensam träning för i stort sett alla deltagare. 

Under måndagen var det dags för den stora gemensamma divisioneringsträningen, som tyvärr inte innehöll särskilt många delar av det som behövs för att kunna genomföra en divisionering rättvist, som exempelvis  judoövningar/lekar. På grund av det hade vi ett antal deltagare som var väldigt besvikna. Tisdagen fortsatte med divisionering, den här gången fördelat mellan män/kvinnor. Tisdagens divisionering blev inte så mycket bättre än dagen innan och avsaknaden av judo under även dessa två divisioneringar var väldigt påtaglig. Baserat på dessa tillfällen delades sedan de aktiva in i sina pooler inför tävlingsdagarna torsdag, fredag och lördag. 

Under onsdagen genomfördes ytterligare ett headcoach-möte med syfte att finslipa eventuella pooler. Då mängden judo och tävlingsmoment under divisioneringen var begränsat gjordes inga stora förändringar i poolerna då de övningar som genomfördes gjorde att poolerna såg ok ut.

Delar av den svenska truppen. Foto: Special Olympics Sverige.
Tävlingsdagarna

Torsdagen var den första tävlingsdagen. Då hade vi fyra aktiva som var redo att göra sitt allra bästa, Johanna Nordgaard, Jonna Engström, Emelie Norrman och Elias Whirén. Johanna var med i dubbla pooler för att försöka rätta till en ”feldivisionering”. Dessvärre för Johanna så ådrog hon sig en spricka i foten redan under den första matchen och vart tvungen att avbryta. Resterande aktiva hade varsina pooler och både för Elias och Emelie gick det nästan hela vägen, ett varsitt silver blev det. Jonna hade en tuff match framför sig med norskt motstånd, tyvärr slutade även den första dagen för henne med en skada då hon gjorde illa axeln. Så summeringen av dagen blev 2 silver, 2 brons och en fjärdeplats. De tre sistnämnda utmärkelserna fick en egen ceremoni då både Jonna och Johanna behövde uppsöka sjukhus.

På fredagen hade vi bara en tävlande i form av Hugo Kasimir. Även Hugo hade två pooler även det på grund av feldivisionering. Hugo fick totalt 5 riktigt tuffa matcher och fick med sig brons ifrån bägge sina pooler. 

Johanna Nordgaard. Foto: Special Olympics Sverige.
Jonna Engström. Foto: Special Olympics Sverige.
Emelie Norrman. Foto: Special Olympics Sverige.
Elias Whirén coachas av Dick Rösselharth. Foto: Special Olympics Sverige.
Hugo Kasimir. Foto: Special Olympics Sverige.

Under lördagen hade vi lite fler aktiva igång igen i form av Amanda Orrbo, Rasmus Pettersson och Andreas Oskarsson. Rafflande matcher mot bra motstånd gjorde att vi fick med oss en av varje i valör från den här dagen. Amanda guld, Andreas silver och Rasmus brons.

Andreas Oskarsson, Rasmus Pettersson och Amanda Orrbo. Foto: Special Olympics Sverige.
Sammanfattning

Att försöka sammanfatta dessa 15 dagar på något bra vis är inte helt enkelt. Det är så mycket vi fått vara med om och som kommer sitta kvar länge. Något som jag tror vi alla ser fram emot nu är att få lite kontroll över vad man vill göra när. Man är väldigt styrd av scheman för när man ska vara var någonstans, vad som ska göras vid en viss tidpunkt och när/vad man ska äta. Allt man hört om ”bubblor” när idrottare är i väg har vi nu fått uppleva och kan bara skriva under på, det är oerhört häftigt under tiden men också väldigt skönt när det är över. Någonting som var väldigt kul och som i alla fall jag tar med mig är den utveckling vår judogrupp hade under tiden vi var borta. De blev en grupp som verkligen tog hand om varandra, från att ha varit från helt olika klubbar och bara setts under kortare läger/tävlingar. Sen att de kunde ta till sig judospecifika instruktioner och försöka använda dem på mattan, inte alltid lyckat, men de försökte. Det var en extra bonus.    

Sveriges resultat

Guld
– Amanda Orrbo, Frövi Judoklubb

Silver
– Elias Wihrén, Kumla Kampsportsförening
– Emelie Norrman, Karlskrona Judoklubb
– Andreas Oskarsson, IK Västra Mölndal

Brons
– Rasmus Pettersson, Frövi Judoklubb
– Hugo Kasimir, Staffanstorps Judoklubb (2 bronsmedaljer från 2 olika pooler)
– Jonna Engström, Västerås Judoklubb
– Johanna Nordgaard, Staffanstorps Judoklubb

Fjärdeplats
– Jonna Engström, Västerås Judoklubb

Coacher: Dick Rösselharth från IK Södra och Ann Skoglund från Frövi Judoklubb.

Bilder

Fler bilder finns på Svenska Parasportförbundets Flickr-sida.

Text: Dick Rösselharth.
Redigering och publicering: Kristin Johansson.