Uttagning till landslagen – så ser läget ut nu

En omorganisation pågår i Svenska Judoförbundets landslagsorgansation samtidigt som det sker ett generationsskifte bland de tävlande. Anna Bernholm, Tommy Macias och Nicolina Pernheim vill alla satsa vidare mot Paris 2024, medan Marcus Nyman och Robin Pacek inte tagit beslut om fortsättning än. Joakim Dvärby avslutar tävlingskarriären men fortsätter som förbundstränare. Därtill står nya och duktiga judoka på tur att ta en plats. Uttagning pågår till och med mars då de nya trupperna presenteras.

Inför OS och Paralympics i Paris 2024 förändras landslagstrupperna, där tre av de stora namnen väljer att fortsätta sina elitsatsningar.

Tommy Macias, som tog VM-silver i fjol, gör en nystart i högre viktklass, -81 kg, och gör sin första tävling nu i helgen, 29-30 januari. Anna Bernholm, som tävlade på OS i Tokyo med skadat korsband, har efter spelen genomgått en operation av korsbandet samt en fotoperation. Hon är för tillfället under rehabilitering och förväntas vara tillbaka i träning under våren/sommaren 2022. Nicolina Pernheim, som deltagit på hela fyra paralympics tidigare, har fått en nytändning och väljer att fortsätta satsa efter att klassindelningen har gjorts om och blinda får en egen klass på Paralympics 2024.

Joakim Dvärby avslutar sin karriär och tar i stället plats i ledarstaben som förbundstränare. Marcus Nyman tar en paus och har ännu inte tagit beslut om en eventuell framtida satsning. Robin Pacek genomgick även han en knäoperation efter OS och har ännu inte tagit något beslut om framtiden.

Uttagning pågår – de officiella trupperna presenteras i mars

Samtidigt som flera av de rutinerade vill fortsätta sin elitsatsning finns det även många nya förmågor på uppgång. Uttagningar till de olika landslagen och uttagningsgrupperna har pågått under hösten och fortsätter fram till och med mars. Då kommer även Sveriges trupp till EM att presenteras. Fram till dess kommer kandidaterna genomgå olika tester, delta på träningsläger i landslagets regi och vissa kommer även att åka ut och tävla internationellt.

–       Nu under våren kommer vi att fortsätta att testa flera kandidater. Planen initialt var att ha trupperna klara i februari men på grund av pandemin har uttagningsprocessen dragit ut på tiden, säger High Performance Director Robert Eriksson.

Ny organisation ska ge internationella guldmedaljer

Efter OS och Paralympics i Tokyo har Svenska Judoförbundet gjort en omorganisation kring landslagen. Syftet är att skapa en hållbar organisation som kan bidra till att höja den nationella nivån för på sikt nå större internationell framgång med målet att ta Sveriges första globala mästerskapsguld. Nya landslag och utvecklingsgrupper kommer att bildas under våren och nya tränare har tillsatts.

De största skillnaderna i den nya organisationen är att ett U-21-landslag tillkommer och att parajudon lyfts in i organisationen på ett tydligare sätt. Över tid är tanken att även utveckla en bredare organisation för parajudon.

På tränarsidan har en High Performance Director tillsatts som har det övergripande ansvaret för landslagsorganisationen. Tre förbundskaptener har huvudansvaret för träningen och coachningen och de assisteras av ytterligare fyra förbundstränare.

Landslagsorganisationen:
Landslag (senior)
Paralandslag
U21-landslag

Utvecklingsgrupp senior
Utvecklingsgrupp U21
Utvecklingsgrupp U18

Eventuellt tillkommer även en utvecklingsgrupp för parajudo.

Tränarstaben:
Robert Eriksson, High Performance Director

Sally Conway, förbundskapten
Viktor Carlsson, förbundskapten
Martin Pernheim, förbundskapten

Joakim Dvärby, förbundstränare
María Gómez, förbundstränare
Frédérik Gourlay, förbundstränare
Mikaela Barrera Birath, förbundstränare

Skribent: Kristin Johansson.