Ida Eriksson och Alexander Dahlin tilldelas elitidrottsstipendium

Ida Eriksson och Alexander Dahlin tilldelas elitidrottsstipendiet 2021-2022. Foto: EJU och Magnus Nilsson.

Ida Eriksson och Alexander Dahlin är två av 50 elitaktiva som tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kr för sin satsning på elitidrott kombinerat med studier på eftergymnasial nivå.  

Idag offentliggjorde Svenska Riksidrottsförbundet vilka som blev 2021-2022 års elitidrottsstipendiater. Med på listan finns judoutövarna Ida Eriksson och Alexander Dahlin. I år var det 336 sökande och av dessa var det 50 stycken från 30 specialidrottsförbund och 35 olika idrotter som tilldelas stipendiet.

Ida Eriksson och Alexander Dahlin är två av framtidshoppen inom svensk judo. De ingår i Svenska Judoförbundets landslagsverksamhet med siktet inställt på OS i Paris 2024. Både Ida och Alexander har under hösten flyttat ner till Malmö för att kunna kombinera sin elitsatsning i judo på det nya nationella elitcentret med studier på Malmö universitet.

Ida Eriksson är trefaldig svensk mästare på seniornivå, har tävlat internationellt under flera år och tog bland annat brons vid U23-EM förra året. Under hösten har hon börjat studera media och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet. Det här är andra året i rad som Ida Eriksson tilldelas elitidrottsstipendiet.

Alexander Dahlin har även han ett SM-guld som senior på meritlistan och har tävlat en del internationellt med en silvermedalj från europacup som kadett (U18) som främsta merit. Alexander har under hösten börjat studera det treåriga programmet Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering vid Malmö Universitet. Det här är första gången Alexander tilldelas elitidrottsstipendiet.

Om RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium

Elitidrottsstipendiet är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Svenska Spel för att möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Genom elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska spel kunna så långt som möjligt skapa goda förutsättningar för landslagsutövare så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Syftet med stipendiet är kunna ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. 

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium har deltats ut sedan 1980, och många framgångsrika idrottare har fått stipendiet. 


Det här ingår i stipendiet:

  • Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 50 aktiva.
  • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
  • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
  • Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
  • Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Läs mer om elitidrottsstipendiet och se hela listan av stipendiater på RF:s webb.

Skribent: Kristin Johansson.