Mia Hermansson, expertkommentator på OS

Tidigare landslagsstjärnan och olympiern, Mia Hermansson, kommer vara judons expertkommentator under OS-sändningarna för landslagets matcher. Ett uppdrag hon ser fram emot med glädje och spänning.

Den 26 juli drar OS igång för svensk judos del. För olympiern från OS i Rio 2016, Mia Hermansson, blir det ett annat slags OS-deltagande denna gång. Hon kommer vara expertkommentator på Discoverys TV-sändningar under svenskarnas matcher.

Det känns jättekul och lite pirrigt, något jag aldrig har gjort förut! Jag har lite förarbete kvar att göra innan jag känner mig helt redo, men när det drar igång så kommer jag vara beredd och taggad… och troligen lite trött med tanke på tidsskillnaden! 

Mia Hermansson

Mia kom med i landslaget 2012 och var bland annat den första svenska kvinnan att ta en Grand Slam-medalj i judo. Hon var också ett av Sveriges hopp under OS i Rio 2016. Vägen mot ett andra OS fick däremot ett abrupt slut när hon under EM i Tel Aviv 2018 drabbades av en svår knäskada som tvingade henne att avsluta karriären. Nu kommer hon istället få uppleva spelen från TV-skärmen.

Det är såklart väldigt ovant, men samtidigt så är det ju på denna sidan skärmen jag suttit de senaste tre åren, så jag börjar vänja mig. Jag trivs dock helt klart bättre i judodräkten än med att sitta hemma i soffan och titta, det är ännu värre än att sitta på läktaren i tävlingshallen. Bakom skärmen hör dem på mattan inte när man skriker och hejar. Jag blir så sjukt nervös av att bara sitta och kolla. 

Mia Hermansson

Discovery äger rättigheterna för Olympiska spelen som kommer sändas i Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport och Eurosport 2 för svenska tittare samt streamas på Dplay. Vilka kanaler som judon kommer sändas i publiceras vid senare tillfälle.

Christer Löfgren, judodomare med internationell licens och erfarenhet som kommentator på OS sedan spelen i Atlanta 1996, kommer även vara expertkommentator för samtliga judomatcher, även där svenskarna inte tävlar.

Här är dagarna och tiderna att hålla koll på då svenska OS-truppen kliver upp på mattan:

Mia Hermansson under Zagreb Grand Prix 2017, Foto: Mayorova Marina.

26 juli: Tommy Macias (-73 kg),
04.00-07.30, kval damer -57 kg och herrar -73 kg 10.00-12.40 återkval, semi och finaler.

27 juli: Robin Pacek (-81 kg)
04.00-07.30, kval damer -63 kg och herrar -81 kg 10.00-12.40 återkval, semi och finaler.

28 juli: Anna Bernholm (-70 kg) och Marcus Nyman (-90 kg)
04.00-07.30, kval damer -70 kg och herrar -90 kg 10.00-12.40 återkval, semi och finaler.

Text: Klara Rönnebrand
Bild: Alf Tornberg