Sveriges trupp till VM

För Robin Pacek (i blått) kan resultatet på VM bli avgörande för om han lyckas kvalificera sig till sitt andra OS. Foto: IJF.

Den 8-11 juni tävlar svenska landslaget på VM i Budapest, Ungern. Förutom de prestigefulla medaljerna står även de sista OS-kvalpoängen på spel. Mästerskapet är den sista tävlingen innan OS och för samtliga i truppen kan resultaten på VM bli helt avgörande inför spelen i Tokyo. Sveriges trupp till VM består av Tommy Macias, Robin Pacek, Marcus Nyman och Joakim Dvärby.

Den stundande VM-tävlingen blir både ett avslut på det tre år långa OS-kvalet och samtidigt ett avstamp i slutförberedelserna mot OS. För de i truppen som är klara för OS blir VM ett bra genrep, men även en möjlighet att försöka hoppa upp några snäpp på rankingen för att nå en seedad position på OS. För de som ännu inte är kvalificerade så handlar det enbart om att plocka de placeringar och poäng som krävs för att säkra ett deltagande i Tokyo, säger landslagschef Robert Eriksson.

Min förhoppning är att vi får många och bra matcher som visar var vi står inför OS samt några framskjutna placeringar och i slutändan fem aktiva som får åka till OS, fortsätter Eriksson.

Både Robin Pacek, -81 kg, och Joakim Dvärby, -100 kg, jagar fortfarande varsin biljett till OS i Tokyo. Resultatmässigt har Dvärby halkat ner till en placering precis utanför OS-kvalplats och Pacek innehar en osäker kontinental kvotplats. För både Robin Pacek och Joakim Dvärby kommer resultaten på VM bli helt avgörande för om de lyckas klättra i kvallistan och ha en chans att nå drömmen om en plats i den svenska OS-truppen.

För Tommy Macias, -73 kg, och Marcus Nyman, -90 kg, som redan är uttagna till OS kan kvalpoängen bli avgörande för vilket utgångsläge de får på OS. Macias som ligger på nionde plats i kvalet, och Nyman som ligger på fjortonde plats, har båda chans att klättra till topp-8 och därmed bli seedade till OS. Seedning på OS innebär en mer fördelaktig lottning och därmed större chans till bra placeringar.

Redan OS-uttagna Anna Bernholm, som tog brons vid comebacken för en månad sedan, avstår mästerskapet.

Anna Bernholm kommer att stå över VM för att inte riskera något med sitt skadade knä. Det var planerat att Anna skulle genomföra en tävling innan OS för att dels testa formen, men även för att testa sitt knä. Grand Slam i Kazan låg bra i tiden, och efter den tävlingen fick vi de svar vi ville ha på hennes status. VM ligger för nära OS för att vi ska riskera något, så för hennes del är det nu fullt fokus på förberedelserna inför Tokyo, säger landslagschef Robert Eriksson.

Om Sveriges VM-trupp

Tommy Macias (-73 kg) är en av världens bästa judoka i 73-kilosklassen och blev tidigt uttagen till den svenska OS-truppen. Macias har visat att han har en förmåga att kunna lyfta sig och prestera bra på mästerskap. 2019 tog han Sveriges andra EM-guld genom tiderna och han har dessutom ytterligare tre EM-brons på meritlistan. Tommy Macias har ännu inte lyckats att vinna någon VM-medalj men hittar han formen har han kapacitet att gå hela vägen.

Robin Pacek (-81 kg) gör sitt 7:e VM och har varit topp-10 (åttondelsfinal) vid tre tillfällen tidigare. Han var även med i den svenska truppen till OS i Rio 2016. Efter en lång tid utan framstående resultat lossnade det tillslut för honom i april när han kom till bronsmatch på Grand Slam i Antalya. När Pacek får allt att stämma har han kapacitet att gå långt.

Marcus Nyman (-90 kg) är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade judoka och har presterat bra vid internationella mästerskap. Nyman har tävlat för Sverige vid både OS i London och OS i Rio, med en femteplats från Rio 2016 som bästa resultat. Han har även flera EM-medaljer på meritlistan, bl. a. Sveriges första EM-guld (2010). 2019 gjorde han comeback och har sedan dess klättrat i resultatlistorna. Bara några månader efter comebacken 2019 gjorde han sitt bästa VM-resultat någonsin när han slutade på en femteplats.

Joakim Dvärby (-100 kg) är den i landslaget som, tillsammans med Marcus Nyman och Anna Bernholm, har lyckats bäst på VM med en femteplats från 2013. Under det senaste året har Dvärby haft svårt att få allt att stämma, men i mars lossnade det och han tävlade om bronset på Grand Slam i Tbilisi. När Dvärby hittar rätt har han kapacitet att slå de flesta i den absoluta världseliten.

Svenskarnas tävlingsdagar

Tisdag 8/6, Tommy Macias, -73 kg.
Onsdag 9/6, Robin Pacek, -81 kg.
Torsdag 10/6, Marcus Nyman, -90 kg.
Fredag 11/6, Joakim Dvärby, -100 kg.

Tävlingen går att följa live på live.ijf.org.