Tolkningar i fokus på IJF:s seminarium för domare i Doha

Dick D. Johansson och Björn Nyberg deltog vid årets IJF Seminarium för domare och coacher i Doha. Självklart kom inga regeländringar ett OS-år, men en del tolkningshjälp. Nedan finns en rapport med några kommentarer och en ett fylligt facit med kommentarer över 140 exempel sorterade utifrån huvudkategorier. Länk till exemplen finns i inledningen på facit.

Här finns dokumenten som hör ihop med rapporten:

Rapport från IJF:s 7:e Seminarium för domare och coacher i Doha, Qatar, den 11-12 januari 2020

Närvarande från Sverige: Dick D. Johansson och Björn Nyberg 

Vi möttes på flygplatsen i Doha efter en lång flygning över Iran. På plats på seminariet var över 293 deltagare från 85 länder runt hela världen. 161 domare och 78 coacher och resten var deltagare från IJF, EJU m.m. Alla deltagare var klädda i vita judodräkter där det blandades svartbälten med rödvita och något enstaka helrött. 

Seminariet leddes som vanligt av IJF:s Head Referee Directors Juan Carlos Barcos och Daniel Lascau och videoklippen presenterades utmärkt av Neil Adams och Udo Quellmaltz

Sammanfattning från seminariet: 

 • Det är inga regeländringar innan OS 2020. Syftet med seminariet är att förtydliga några situationer som är svåra och försöka standardisera vissa kriterier. 
 • Om det är två nedslag så blir tekniken ofta långsammare och det blir svårt att döma ippon. 
 • Under en tävling är det ibland svårt att bedöma även för supervisors. De har ett önskemål om att kunna visa repriser för publiken varför de ändrar beslut, för att det inte ska finnas några tvivel. På IJF-tävlingar är det vanligtvis 3 supervisors och 1-2 directors. Om de inte är eniga så ger de ingen poäng. 
 • Ibland tar det lång tid att fatta det slutliga beslutet. Det är i första hand för att TV ska kunna visa bilderna för supervisors från rätt vinklar. Skillnad på finalblock och utslagsrundorna. I finalerna är det bara en matta, medan det kan vara 3-4 mattor tidigare på dagen så då hinner inte alltid TV och supervisors med på samma sätt och det kan ta onödigt lång tid. 
 • Artikel 18 – varningar. Litet förtydligande gällande paragraf 9 och 12. Om tori råkar greppa innanför ärmen och kastar direkt så är det ok och inte någon shido. 
 • Under 2019 har IJF testat regeln att de aktiva måste ordna judogin efter varje matte och de är nöjda med utvecklingen hittills då det möjliggör för de aktiva att få ett bra grepp och därmed kunna kasta. IJF jobbar också hårt med judogikontroll och det är fortfarande ganska många överträdelser. Statistik från GS Osaka: 
  • Damer 44 överträdelser – 206 deltagare – 21,36%
  • Herrar 94 överträdelser – 280 deltagare – 33,57% 
  • Framför allt är det längden på ärmarna (68%) och längden på jackan (22%) som är problemet. 
 • På OS får det inte vara någon reklam på dräkten alls. Bara IJF-loggan, märket från dräkttillverkaren och nationsemblem/nationsflagga är tillåtet. 
 • Det kommer vara 16 domare vid OS, från alla fem kontinenter. Enbart en domare per land blir uttagen och uttagningen sker efter Masters i maj i år. 

Björn Nyberg
Dick D. Johansson