Rapport från Landslagets sommarläger i Göteborg

35 aktiva tog den 12 – 14 juli en paus från sommarlovet och kom till Göteborg för att delta på landslagets första sommarläger. Under tre dagar hann de med 5 judopass, teori om mentalträning samt lite kata. Tränare var Johan Berg och Viktor Carlsson med hjälp av Igor Ardoris.

Med EYOF (European Youth Olympic Festival) i Baku för kadetterna och Europacupen för juniorer i Prag helgen efteråt var det inte riktigt lika späckat schema som vanligt. Mindre randori, kortare byten och mer fokus på kvalité vid varje moment. 

Under lördagsförmiddagen höll Igor en av sina mycket uppskattade föreläsningar om mental träning. Temat var denna gång ”Hur man som individ kan förhålla sig till saker du inte kan påverka”. Det talades b.la om resultat-, prestations- och processmål samt om uttagningar, motståndare och det du som individ har kontroll över. En av fördelarna med Igor är att han själv kommer från en kampsportsbakgrund och har insikt i hur verkligheten ser ut för en elitsatsande judoka. Många av de teoretiska ämnena som berördes kopplades också till praktiska situationer och övningar som våra aktiva kan använda sig av i sin fortsatta judosatsning.

Söndagen inleddes med att Pernilla Novais och Ida Lindgren gästade med en uppvisning av Juno-Kata. Även om det inte ser ut som tävlingsjudo, är det ett bra sätt att belysa judons grundprinciper. Principer som många gånger hamnar i skymundan när tränare instruerar ungdomar med tävlingsambitioner. 

En stor eloge till alla som var med på sin första samling, och gjorde det med bravur. 

Skribent: Johan Berg, Förbundstränare

Foto: Alf Tornberg