OS-kvalet i judo trappas upp

Bild: Tommy Macias tar guld på Ekaterinburg Grand Slam 2019 genom ett armlås på Fabio Basile (ITA). Foto: Fawaz Alenezi, IJF.

Efter den första kvalperioden har Sverige fyra judoka på kvalplats till Tokyo 2020. I samband med Hohhot Grand Prix 24-26 maj går OS-kvalet in i den andra, och mer poänggivande, kvalperioden. I den andra perioden delas dubbelt så många poäng ut, vilket gör den avgörande för OS-kvalet.

Vi avslutar kvalperiod 1 på samma sätt som vi inledde den – med medalj! Vi har ett bra utgångsläge inför kvalperiod 2 även om jag hade fördragit att ha fler aktiva lite högre upp i listorna för att ha mer marginal att gå. Inför OS i Rio var inte alla våra platser klara förrän efter den sista tävlingen och detta är något vi helst vill undvika inför Tokyo, säger landslagschefen Robert Eriksson.

Sveriges läge efter första kvalperioden

Efter den första kvalperioden ser det bra ut för det svenska landslaget.
Tommy Macias ligger högst på en 4:e plats i -73 kg,
Anna Bernholm ligger på 6:e plats i -70 kg,
Joakim Dvärby ligger på 18:e plats i -100 kg och
Robin Pacek har en kvotplats i -81 kg.
Marcus Nyman och Victor Busch är just nu utanför kvalplats.

Skulle OS avgöras i sommar skulle Sverige alltså ha 4 judoka kvalade till OS. (Not, OS-kval och aktuell världsrankning skiljer sig åt)

Den stora utmaningen är inte kvalet i sig utan kombinationen att klara kvalet och sedan vinna medaljen! Det gäller att ha en planering som tillåter en hög frekvens av tävlingar men också förutsättningar för en fortsatt utveckling av den aktive. Dessa perioder är sällan spikraka utan kantas ofta av skadeproblem och formsvackor. Då är det ännu viktigare med en klar målsättning och en långsiktig plan, fortsätter Eriksson.

Finalen mellan Anna Bernholm och Alice Bellandi (ITA) på Tel Aviv Grand Prix 2019. Foto: Gabriela Sabau, IJF.
Så går OS-kvalet till

Judon är en av de sporter som har längst och intensivast kval till OS. Kvalet är indelad i två perioder;
period 1, från 25 maj 2018 till 31 maj 2019
period 2, från 1 juni 2019 till 24 maj 2020.

De fem bästa resultaten på IJF-touren och ett sjätte resultat från antingen Masters eller kontinentala mästerskap under respektive period räknas ihop (totalt 12 resultat). Resultaten under period 2 ges dubbelt så hög poäng som under period 1. För direktkvalificering till OS krävs en topp 18-placering.

Ska man ha en realistisk chans att vara topp 18 så kommer det med all sannolikhet krävas minst 2-3 medaljer på Grand Prix-nivå från varje period i kombination med övriga placeringar runt 5-9 för att fylla sina 6 resultat, förklarar Eriksson.

Den aktive behöver också bli uttagen av SOK för att få sin OS-biljett. Kriteriet är att ligga på en nivå som motsvarar topp 8 i världen. Uttagning kan även ske på ett framtidskriterium om den aktive bedöms kunna ta medalj på ett kommande OS. 

Målsättningen för landslaget

Målet för svenska landslaget är tydligt och Eriksson har höga förhoppningar på OS i Tokyo.

Målsättningen är att kvala in landslaget i fem viktklasser och huvudmålet är förstås att ta en OS-medalj! Med rätt förberedelser för varje individ kan alla utan tvekan vara med i hetluften i Tokyo i slutet på juli 2020. 

Landslagschef Robert Eriksson Foto: Alf Tornberg.
Fakta om kvalplatser till OS:
  • Värdlandet har 14 direktplatser.
  • 20 platser går till wildcards (styrs av IOC:s regelverk)
  • Topp 18 på världsrankingen den 25:e maj 2020 får en direktplats till OS (endast en per nation och viktklass, platsen är personlig) 
  • 100 aktiva kommer att få en kontinental kvotplats utifrån världsrankingen den 25:e maj 2020. Europa kan få max 13 herrar och 12 damer kvalificerade genom detta. Endast en aktiv per land kan få en kvotplats. (direktkvalade räknas bort och därefter görs en ny lista med alla, oavsett kön och viktklass). 

Det innebär att totalt 386 aktiva kommer tävla i Tokyo. 

Relaterade länkar:

Presskontakt:

Christer Löfgren
070 – 719 61 21
christer.lofgren@judo.se

Skribent: Kristin Johansson.