UPPDATERAD: Ett tips: automatisera dräktfixandet

Bild: Altun Altan / EJU
Bild: Altun Altan / EJU

Den 23-24 mars arrangerades det årliga EJU Refereeing and coach seminar i
Antalya, Turkiet.

Vi hade en svensk deltagare Michael Holm som bl.a. fick se inte mindre än 153 filmsekvenser och två hela matcher som användes för att illustrera övergången mellan tachi-waza och ne-waza, alltså när tori kan kasta och få poäng respektive inte kan få poäng, och när uke kan försvara genom att blocka/hålla under toris bälte utan att få shido.

OBS!

En väsentlig ny detalj som togs upp är att IJF/EJU inte är nöjda med hur de tävlande fixar dräkten efter matte… varje matte. Alltför många glömmer och domaren måste påminna. Därför har man nu på IJF-touren skärpt reglerna så att andra gången som en domare måste säga till en tävlande att fixa dräkten kan det ges en shido.

Som vanligt kommer vi här i landet att tillämpa reglerna på samma sätt som internationellt, för seniorer, juniorer och kadetter.

Det är alltså bra att redan från början knyta bältet som det är tänkt och ha en tillräckligt lång dräkt, sedan ”automatiskt” trycka ner den innanför bältet om den lossnar.

För alla domare och coacher som vill vässa sina kunskaper om hur reglerna ska tolkas kan ni själva se de exempel som togs upp på seminariet, samt facit.

Skribent: Christer Löfgren, domarutskottet.