Svårt att prestera på mästerskap

Mellan 10-12 Oktober tampades över 300 atleter från 40 länder om medaljer i årets upplaga av U23 EM. Sveriges trupp bestod av två tävlande: Ebba Glaas, -63kg, och Emil Mattsson, -100kg.

Podgorica med ca 200 000 invånare ligger i sydöstra delen av Montenegro och bjuder på ett väldigt vackert, kuperat landskap. Det höll på att bli en snöplig start på mästerskapet för Sveriges del då de aktiva pga. försening missade sin anknytning i Wien och således inte kom i tid till invägningen. Men tävlingsledningen var samarbetsvilliga och Ebba kunde istället väga in på tävlingsdagen i samband med test-invägningen.

Ebba​ ​som tävlade under lördagen startade med seger mot Mirjana Milic (MNE) efter fint ne-waza arbete som resulterade i ippon. I andra omgången fick hon se sig besegrad av Lucija Babic (CRO) efter en jämn match som slutade med 2 waza-ari mot 1.

För Emils​ del väntade Milos Mandic (SRB) i andra omgången efter att Emil fått stå över första omgången. Det var en jämn match där Emil började bäst, men Serben lyckades undvika att tappa poäng och ju längre matchen gick desto mer kom han in i matchen. I 4:e minuten av golden score gör Emil en attack där han tappar greppet, han blir varnad för falsk attack och förlorade således matchen.

Vi har under året deltagit på 5 mästerskap i ålderskategorierna U18, U21 och U23. Vid samtliga av dessa tävlingar har vi misslyckats med att leverera en 100% insats och prestera på toppen av vår förmåga, i många fall har vi inte ens nått upp till den normala prestationsnivån som man kunnat se på andra tävlingar under året. Detta är självklart inte ett utfall som är godkänt från vår sida och något vi ska göra bättre 2018. Självklart är mästerskap alltid tuffa och att nå toppresultat är svårt, men vi har under året visat vilken prestationsnivå vi kan vara på och det känns tungt att vi inte nått den på mästerskapen.

Nu blickar vi mot Lindesberg och helgens Lag-SM och RM, som efterföljs av två träningspass i landslagets regi under söndagen.

Johan Berg
Förbundstränare