Elvira Dragemark, Kalle Engström och Jane Bridge tillkommer till den nya landslagsorganisationen. Foto: Ann Löf.
Svenska Judoförbundet satsar offensivt och långsiktigt på landslagsverksamheten. Målet är att ta Sveriges första globala mästerskapsguld i judo senast år 2030. Förra året anställdes olympiern Sally Conway som förbundskapten. Nu ersätter den tidigare världsmästaren Jane Bridge Robert Eriksson i rollen som landslagschef. Dessutom tillkommer två nya tjänster; Kalle Engström börjar som ansvarig för fysisk prestationsutveckling och Elvira Dragemark blir administratör och assisterande förbundstränare vid det nationella elitcentret för judo i Malmö.
Det svenska landslaget i judo är på uppgång och har vunnit flera tunga internationella titlar de senaste åren. Senast var Marcus Nymans VM-brons från i år! För att den positiva trenden ska fortsätta, både på kort och lång sikt, krävs ett starkt och kompetent team av tränare och övrig personal.
– Vi har idag ett stort glapp mellan de som är etablerade på världstouren såsom Marcus Nyman och Anna Bernholm, och de yngre förmågorna. Vi behöver kontinuerligt och långsiktigt arbeta med att få upp tränings- och kunskapsnivån hos de yngre för att höja deras nivå inför OS 2028, säger den nya landslagschefen Jane Bridge.
I den nya landslagsorganisationen går judoikonen och den tidigare världsmästaren Jane Bridge in i rollen som landslagschef. För att stärka upp kompetensen kring den fysiska utvecklingen hos de aktiva anställs Kalle Engström som ansvarig för fysisk prestationsutveckling. Han är tidigare landslagsjudoka och har en utbildning inom idrottsvetenskap. Elvira Dragemark, som idag arbetar som professionell judotränare på Island, börjar som administratör och assisterande förbundstränare vid Elitcentret i Malmö.
Sedan tidigare ingår även förbundskaptenerna Sally Conway, Viktor Carlsson och Martin Pernheim samt förbundstränarna Frédérik Gourlay och Maria Gómez i staben.
Mer om nyrekryteringarna
Jane Bridge, landslagschef/High Performance Director
Jane Bridge började hos Svenska Judoförbundet i augusti 2022, då som Coach Development Supervisor med uppdraget att stötta Svensk Judos utvecklingsresa vad gäller utbildning. Sedan 1 april 2023 är hon ny landslagschef/High Performance Director.
Jane Bridge (8 dan) är en förebild världen över. Hon blev den allra första kvinnliga VM-guldmedaljören i judo, när hon på VM i New York 1980 tog guld i -48kg, tävlande för Storbritannien. Från 2016-2022 var hon vice ordförande i Europeiska Judoförbundet (EJU) med ansvar för utbildning. Genom sin expertis och stora engagemang har Jane gjort ett stort intryck på judon internationellt och valdes 2018 in i Internationella Judoförbundets (IJF) Hall of Fame.
I rollen som landslagschef har Jane det övergripande ansvaret för landslagsorganisationen.
– På kort sikt är mitt mål att kvalificera så många som möjligt till OS och ta Sveriges första OS-medalj i Paris 2024, säger Jane Bridge.
För att kunna nå det målet kommer Jane att arbeta för att de aktiva ska få bästa möjliga förutsättningar med bland annat bra träningsmöjligheter och individuella strategier.
Det långsiktiga arbetet ligger i att höja nivån både på aktiva och tränare så att Svensk judos landslagsverksamhet blir hållbar på sikt. Mycket energi kommer att läggas på U18 och tränarna som är involverade i den kategorin. Jane kommer också att arbeta mycket med att föra klubbar, tränare och aktiva närmare varandra och utöka samarbetet dem emellan.
– Vi är ett litet förbund så det är viktigt att vi hjälper och stöttar varandra för att kunna ta träningen till en annan nivå, säger Jane Bridge.
Kalle Engström, ansvarig för fysisk prestationsutveckling/ Performance development coordinator
Kalle Engsgröm kommer att arbeta som konsult på deltid till landslagsorganisationen inom strategisk prestationsutveckling och ansvara för området ”strength and conditioning development”.
Kalle har en bakgrund inom både judo och har en treårig utbildning i idrottsvetenskap och coaching (sport science and coaching) från Idrottshögskolan i Stockholm och har arbetat med prestationsutveckling av toppidrottare inom olika idrotter. Kalle ingick själv i landslaget i judo mellan 1998-2005 och har tränat i Japan 2000 och 2003.
Kalles uppgifter kommer att vara att vidareutveckla den fysiska krav- och kapacitetsprofilen och arbeta med tränings- och tävlingsplanering samt periodisering för att optimera den fysiska utvecklingen. Utöver det övergripande uppdraget kommer Kalle även fungera som coach inom fysträning för så kallade ”target athletes”.
Kalle påbörjade sitt arbete i april 2023 och kommer framförallt att jobba nära landslagschefen Jane Bridge, förbundskaptener och förbundstränare samt RF och SOK.
– Vi behöver kontinuerligt arbeta med att öka kunskapen hos de aktiva, vad de ska träna och hur de ska träna. Det är anledningen att vi har tagit in Kalle. Det är viktigt att vi får in någon som är specialiserad på det området och som kan stötta oss på läger och tävlingar, säger Jane Bridge.
Elvira Dragemark, administratör och assisterande tränare samt projektledare
Elvira Dragemark är anställd i en kombinerad tjänst på förbundet, dels som administratör och tränare inom landslagsorganisationen på 50 procent, dels som projektledare för Svenska Judoförbundets nya projekt ”Nya grepp på träning” på 50 procent.
Elvira har varit aktiv inom judon i drygt 20 år och hon har engagerat sig både ideellt (tränare, ledamot i klubb och distrikt) samt professionellt både inom och utanför Sverige. Nu senast avslutar Elvira en anställning på Island som professionell judotränare och organisationsutvecklare. Elvira en kandidatexamen i idrottsvetenskap (Sports Coaching) från Göteborgs Universitet och för närvarande även Judoprogrammet vid Högskolan Dalarna.
I sin roll som administratör och assisterande tränare kommer Elvira bland annat att sköta administration och logistik kopplat till landslaget, utvecklingsgrupperna och elitcentret. Hon kommer också att assistera vid träningar på elitcentret i Malmö.
– Elvira kommer att ”skugga” landslagtränarna på mattan på elitcentret och på utvecklingslägerna för att utveckla sina färdigheter som tränare och få mer erfarenhet. Det är en viktig del i vår långsiktiga satsning – att identifiera och utveckla våra svenska tränare och coacher så att den svenska landslagsorganisationen blir hållbar på sikt, säger Jane Bridge.
Elvira kommer även att vara projektledare för Svenska Judoförbundets nya projekt ”Nya grepp på träning” på 50 procent. Projektet syftar till att fler äldre ungdomar ska vilja komma till och stanna kvar inom judon, i synnerhet de underrepresenterade könen. Projektet kommer att arbeta med att stärka tränarnas verktygslåda av innehåll och form på träningarna. Detta för att skapa variation, glädje och utveckling, för att judo ska vara ett attraktivt och modernt alternativ på fritidsaktivitet för ungdomar. Projektet kommer samverka nära våra andra projekt samt med landslagsorganisationens arbete för att höja kompetensen hos tränarna.
Elvira började sin anställning den 1 juni och kommer primärt att vara stationerad på det nationella elitcentret för judo i Malmö.
Skribent: Kristin Johansson.