Tack för allt Anna Bernholm

Text: Kristin Johansson
Omslagsbild: Gabriela Sabau

Med ett EM-brons, en femteplats på VM, 16 medaljer på världstouren och en plats i den svenska truppen till OS i Tokyo på meritlistan är Anna Bernholm en av Svensk Judos mest framgångsrika judoka genom tiderna. Men i februari i år, vid Grand slam-tävlingen i Paris, tog den eran slut när Anna Bernholm annonserade att tävlingen skulle bli hennes sista i landslaget. Nu berättar Anna Bernholm om beslutet att sluta, minnena från judon och hur framtiden ser ut både på och utanför mattan.

I hela 14 år har Anna Bernholm tävlat på världstouren i judo och som bäst var hon rankad tvåa i världen. Under sin långa karriär har hon vunnit 16 medaljer på väldstouren, deltagit på 9 världsmästerskap och 8 europamästerskap och kan titulera sig både olympier och EM-medaljör!

Anna Bernholm har på många olika sätt visat vilken framstående judoka hon är, dels genom hennes fantastiska utveckling och resultat genom åren och dels genom hennes ödmjuka och öppna förhållningssätt till sin omgivning.

Robert Eriksson, tidigare landslagschef
Anna Bernholm tillsammans med den tidigare landslagschefen Robert Eriksson som följt Anna under större delen av hennes långa karriär. Foto: Privat.

Det är tydligt att Anna Bernholm har lämnat ett stort avtryck, både inom svensk judo och även internationellt. Under hennes sista tävling, Paris Grand Slam, blev hon hyllad och avtackad av både publiken och motståndarna med stående ovationer. I samband med tävlingen hyllades hon även stort i sociala medier av bland annat Internationella Judoförbundet. Även på hennes egna sociala medier strömmade hyllningarna in.

Att avsluta en så lång och framgångsrik karriär har inte varit ett lätt beslut för Anna Bernholm. Det är något hon har funderat över länge och som har fått växa fram.

Det är flera orsaker som väger ihop till att jag kände att det var dags att ta ett kliv tillbaka. Att jag pluggade, åldern – jag känner att jag kroppen behöver få vila, och samtidigt känner jag att jag vill börja en ny fas i livet och vill någon annanstans. Jag känner mig klar med tävlingsjudon.

Anna Bernholm
Anna Bernholm tackas av efter hennes sista match under Paris Grand Slam i februari 2024. Film: IJF.

Från Molkoms judoklubb till landslaget

Anna Bernholm började sin judokarriär i 7-årsåldern i den lilla orten Molkom i Värmland efter att ha följt med sin bror till träningen. Anna har alltid älskat idrott. I barn- och ungdomsåren tränade hon flera idrotter, framför allt fotboll, innebandy och judo. Hon spelade fotboll och tränade judo parallellt ända till högstadiet. Det var först när hon började på Riksidrottsgymnasiet i judo i Lindesberg (RIG) som hon la fotbollsskorna på hyllan och började satsa helt på judon.

Det var dock ingen självklarhet att hon skulle tacka ja till platsen på judogymnasiet. Hon funderade länge och väl innan hon tackade ja.

– Jag tänkte att jag testar och ser. Om det inte är något för mig så får jag väl ändra mig och läsa något annat program. Men det visade sig att det passade mig perfekt! Jag tyckte att det var jättekul. Då slutade jag med fotbollen.

Tiden på judogymnasiet var en viktig pusselbit i Anna Bernholms utveckling. Där fick Anna mer regelbunden och uppstyrd träning och fler judoresor till både träningsläger och tävlingar.

– Det hjälpte verkligen mig att utvecklas. Judogymnasiet är ju väldigt roligt och bra, både socialt och utvecklingsmässigt.

Efter ungefär ett år på RIG kom Anna med i juniorlandslaget och fick följa med på den första landslagsresan. Efter RIG fick Anna Bernholm chansen att visa vad hon gick för på seniornivå och fick senare en plats i seniorlandslaget.

– Anna har visat att det är fullt möjligt att ta sig från lilla Molkom, via RIG och senare landslaget, till världstoppen genom envishet, hårt arbete och lojalitet. Hon har verkligen gjort en enastående resa som få har varit kapabla att genomföra och hon har bidragit enormt till den utvecklingen som landslaget hade under dessa år. Det är något hon verkligen kan blicka tillbaka på och vara nöjd med. Jag önskar Anna allt det bästa för framtiden, säger tidigare landslagschefen Robert Eriksson.

Anna Bernholm tillsammans sin syster Elsa vid studenten från Riksidrottsgymnasiet i Lindesberg 2011. Foto: Privat.

Byte av viktklass gav genombrott

Anna Bernholm tävlade i -63 kg fram till 2016. Det gick hyfsat och hon tog placeringar och medaljer på Grand Prix-tävlingar. Men hennes normalvikt låg en bra bit över och bantningen var påfrestande.

– Det tog mycket på mig och tog bort mycket av träningsglädjen. Jag kände att jag inte fick ut så mycket av träningen som jag ville. Håller man nere vikten så håller man igen hela tiden, berättar Anna Bernholm.

För att kunna fortsätta satsningen kände Anna att hon behövde gå upp en viktklass till -70 kg. Landslagschefen Robert Eriksson var helt med Anna i beslutet. Bytet av viktklass visade sig vara en succé.

Jag kände det redan första tävlingen, i första matchen, när det började närma sig slutet av matchen ”men gud vad mycket energi jag har kvar’” tänkte jag. Jag fick en direkt återkoppling på att det här var ett bra beslut. Jag orkade mycket mer än vad jag brukade, säger Anna Bernholm.

Det gick bättre och bättre för Anna och hon hittade en ny träningsglädje. Samtidigt hittade hon också sina favoriter inom judo – nevaza (mattkamp) och armlås.

– Det är i mattan jag har varit som bäst. Det är där folk har fått lära sig att de får passa sig. Det visade sig att 70 verkligen var min viktklass. Det var där jag skulle vara. Resultaten kom ju mer och mer. Jag tog EM-brons och kom femma på VM. Ändringen av viktklass var nog en stor del till framgångarna, även om man inte kan säga att det bara var det.

Anna Bernholm vinner bronsmatchen mot hemmahoppet Marie-Ève Gahié vid Paris Grand Slam 2020 med armlåset Juji-gatame som kom att bli en av Anna Bernholms signaturtekniker.

Bronsmedaljen från EM, tillika Europeiska Spelen, i Minsk 2019 är den medalj Anna värderar högst. Men den prestation som hon ser tillbaka som sin främsta merit är att ha tagit sig hela vägen till idrottens främsta arena, OS i Tokyo.

Den stora drömmen var att ta sig till OS och göra bra ifrån sig där. Det har varit viktigt för mig att ha en plan för det. Det är ju det största man kan göra som idrottare. Det är väldigt få som tar sig hela vägen dit. Det speglar också hela kvalificeringsperioden som är väldigt tuff.

Anna Bernholm tillsammans med landslagskollegan Tommy Macias visar upp sina nyvunna EM-medaljer 2019.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Även EM-bronset i Minsk vann Bernholm genom armlås.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Work smart, and hard!

Vad är det då som gjort Anna Bernholm så framgångsrik? Själv tror hon att det är en kombination av många faktorer, dels hennes personliga egenskaper, exempelvis att hon är väldigt envis och inte ger upp, dels att hon har lagt ner det jobb som krävs för att bli riktigt bra.

– Det är ett hårt arbete. Det är många träningstimmar. Det är roligt men det är också slitsamt. Man måste vilja göra jobbet och vara beredd att göra jobbet.

Anna Bernholm under ett träningspass på det natinella elitcentret för judo i Malmö. Foto: Alf Tornberg.

Samtidigt är hon också tacksam för det omfattande stöd hon har fått från olika håll, både när det gäller tränings- och tävlingsplanering, administrativ hjälp från landslagsorganisationen, stöd med kost och fysioterapi, ekonomiskt stöd från SOK samt den ovärderliga stöttningen från familj och vänner.

– Det krävs mycket runtomkring. Allt löser sig inte själv. Hade jag inte haft det stödet hade det varit omöjligt. Och stöttningen från familj och vänner är viktig. Ibland när det har varit tufft har det varit så skönt att ha blivit upplyft för den personen man är.

Till alla ungdomar som drömmer om en elitkarriär i judo har Anna några tips att dela med sig av:

Var beredd att lägga ner det arbete som krävs men ha roligt längs vägen! Resan är målet på något sätt också. Se till att ha kul på vägen och jobba smart. Work smart, and hard!

Den tidigare landslagschefen Robert Eriksson lyfter framför allt Annas inställning som en av de viktigaste parametrarna för hennes framgångar och hoppas att Annas resa kan motivera framtida generationer:

– Under våra 10 år tillsammans i landslaget så var det många utmaningar och hinder på vägen. Men med sin speciella inställning tog hon sig alltid framåt och lyckades gång på gång leverera framstående resultat. Jag är glad och stolt över Annas karriär och tacksam för att jag fick vara en del av den. Jag hoppas även att hennes berättelse kan inspirera fler i judo-Sverige att våga satsa fullt ut även om förutsättningarna inte alltid är de bästa.

Finalen mellan Anna Bernholm och Alice Bellandi (ITA) på Tel Aviv Grand Prix 2019. Foto: Gabriela Sabau, IJF.

Judon har varit en stor del av Anna Bernholms liv

För Anna Bernholm är judon mycket mer än bara tävlingar och elitsatsningen och det är något hon kommer att bära med sig hela livet.

– Judon har varit en stor del av hela mitt liv. Många av mina närmaste vänner har jag fått genom judon. Judon har också fina värderingar och det är också så inom idrott generellt, att det finns många bra människor här.

Förutom alla människor hon mött genom judon så har även alla resor hon gett henne minnen för livet.

– Jag har fått se och uppleva jättemycket genom judon, när man kommer utanför träningshallen. Jag har fått se många länder och kulturer. Jag minns till exempel i Baku när vi tog oss upp på ett berg och Nyman fixade en minibuss och vi fick en privat guidad tur. Den typen av resor är fina judominnen.

Genom judon har Anna Bernholm fått besöka många platser i världen. Här är hon tillsammans med landslaget i Astana, Kazakstan. Anna sitter på bokstaven N. Foto: Privat.

Det ska Anna Bernholm göra härnäst

Nu väntar fullt fokus på studierna för Anna Bernholm. Hon läser femte terminen av tolv vid läkarprogrammet på Karolinska Institutet. Vilken specialitet hon vill ha som färdig läkare har inte bestämt än.

– Det finns mycket hittills som jag tycker verkar roligt. Som gammal idrottare har jag kanske lite extra intresse för ortopedi. Radiologi tycker jag också verkar intressant. Det vore kanske kul att ha någon specialitet som man kan kombinera med idrotten. Kanske lagläkare eller likande för att få jobba mer med idrottare?

Anna Bernoholm på praktik på Södersjukhuset Foto: Lovisa Bodinger.

Anna kommer förstås även att fortsätta med judon, som ligger henne så varmt om hjärtat. Hon tränar just nu en gång i veckan med Stockholmspolisens IF och kommer fortsätta med det så länge hon tycker att det är roligt, men hon ser även en öppning för att bli tränare.

– Jag fick frågan om jag kan tänka mig att vara hjälptränare på klubben. Så det kommer jag att vara. Och jag tänker väl i framtiden att jag kanske kommer att vara tränare om jag tycker att det är roligt. Jag kan också tänka mig att vara tränare på läger.

Anna Bernholm är en uppskattad tränare. Här undervisar hon barn vid ON-träffen i Mellerund 2022. Foto: Alf Tornberg.

Stort tack Anna Bernholm för allt du har gjort och kommer att göra för Svensk Judo! Svenska Judoförbundet önskar dig stort lycka till i framtiden!