GO Cup – ett föredöme

Text och foto: Alf Tornberg

Nybörjartävlingar är viktiga. Att få en bra start på sitt tävlande i judo betyder mycket för barn, men även för vuxna nybörjare. Därför behövs fler nybörjartävlingar.

Visst finns det en del nybörjartävlingar i Sverige, men det kan arrangeras många fler. En av nybörjartävlingarna är GO Cup (för judoka med gult och orange bälte), som arrangerats två gånger om året sedan slutet av 80-talet. 

Senaste tävlingen hölls den 25 mars. I den deltog 220 tävlande från U9 till senior.

Sebastian Jansson från IKVM var en av coacherna som kom till den tävlingen med en grupp barn och ungdomar. Något han gjort frekvent under många år.

– Ja, under de senaste 20 åren jag varit där, nästan varje gång i alla fall. Det som har varit bra med GO Cup hela tiden är att det är en välorganiserad tävling som passat dem som är nya så att de har fått prova på det större tävlingsformatet; en stor hall, det är tre mattor, det är läktare. Det är hela upplevelsen både att få tävla själv och att få se andra tävla och även känna den spänningen som blir i en lite större hall. Ett bra sätt att komma vidare från klubbtävlingar och andra mindre nybörjartävlingar, säger Sebastian Jansson.

Sebastian Jansson, coach från IKVM, med några av klubbens yngsta tävlande.

Barn vill tävla rättvist
Det Sebastian också har märkt som tränare är att barnen i början av karriären upplever att det är viktigt att det är rättvist och att de får ett motstånd som de kan hantera.

– Det mest negativa som kan inträffa när man är ny tycker jag är att man får möta alldeles för svårt motstånd och att man känner att man inte har en chans att vinna alls. Det brukar ta ganska hårt på barn. Så för mig som tränare är de här stora nybörjartävlingarna viktiga där det är många motståndare som väger ungefär lika mycket och har samma bälte. Då känner barnen att de har en sportslig chans. Barn kan ta det ganska bra att både förlora och vinna, men när de känner att det är orättvist är det mycket svårare att hantera. Barnen är ofta väldigt nöjda efter GO Cup där de har fått delta i en stor välorganiserad tävling och där det är ordning och reda. Det känns som att tävla på riktigt. På andra mindre tävlingar kan det ha varit lite väl kaotiskt ibland, säger Sebastian.

Eftersom tävlingen går på tre mattor tycker Sebastian att det är viktigt att ha med flera coacher. Han önskar också att det skulle arrangeras fler tävlingar som GO Cup. Fördelen menar han är att ju större tävlingarna är, desto fler deltagare är det och desto jämnare motstånd blir det.

– Så jag vill passa på att tacka för en bra tävling, säger han. 

Fler lokala nybörjartävlingar
Arbetsgruppen för tävling har i sin strategi gett uttryck för att det är lokala nybörjartävlingar som det behövs fler av.

– Vi behöver inte så många fler mellanstora tävlingar för dem som har tävlat ett par år för sådana har vi tillräckligt av. Däremot behöver vi ha många fler nybörjartävlingar, alltifrån tre klubbar som tävlar i en dojo till lite större som GO Cup till exempel, där man har med även vuxna tävlande. Det är viktigt om man har börjat träna judo som vuxen att man också kan tävla. För nybörjarbarnen är det viktigt att kunna tävla i sitt närområde, säger Markus Stenman ansvarig i arbetsgruppen för tävling.

Sveriges vassaste tävlingsledare Jeanette Vahlenberg, som också finns i ledningen för Svenska Judoförbundets arbetsgrupp för tävling, assisteras här av SJK:s nye ordförande Jörgen Lundhag.

Nybörjartävlingarna brukar ju numera planeras så att alla ålderskategorier inte behöver lägga en hel dag på en tävling.

– Kör man dessutom flytande viktklasser, även för de vuxna, får alla garanterat minst tre matcher. Det är också viktigt att man även för vuxna nybörjare tillämpar ”barnregler”, det vill säga inga hals- och armlås och offertekniker. Enkelt uttryckt tävlar man med de regler som ingår i ditt bälte, säger Markus Stenman.

När prisutdelningen för de yngsta är avklarad kan de åka hem.

Anna Bernholm tävlade i GO Cup som nybörjare
Anna Bernholm, en av våra bästa judoka i Sverige just nu, som deltog i OS i Tokyo och som tagit 4 internationella guldmedaljer, 6 silver och 12 brons, tävlade i GO Cup som nybörjare. Då hette tävlingen GulOr Cup, men hade samma upplägg som i dag.

– Jag kommer inte ihåg så mycket från själva tävlingen. Det jag kommer ihåg är en positiv känsla av GulOr Cup och framför allt att det var gul-orange, att man visste som nybörjare att man inte kommer att få möta någon med grönt eller blått bälte utan man kommer få möta någon med det bältet man själv hade. Det tyckte jag kändes väldigt tryggt att inte behöva möta någon som var långt över min nivå. Det är något som jag starkt kommer ihåg. Det är viktigt att det ska var kul att komma på sina första tävlingar. Och vi hade väldigt kul när vi var i väg med klubben, minns Anna Bernholm.

Olympiern Anna Bernholm tävlade som nybörjare i GO Cup.

Något annat positivt Anna minns från sin tid som nybörjare i Molkoms JK, var Pokaljakten som arrangerades i Värmland/Örebro Judoförbund.

– Då fick man jaga poäng för att få pokaler. Man fick poäng för att man deltog och olika poäng för första, andra och tredje plats. Man fick pokaler när man kom upp i jämna 100-tal poäng. Jag kommer ihåg ihåg att det var väldigt kul att samla poäng och kunna samla på mig pokaler, säger Anna Bernholm.

Pokaljakten är en form av nybörjartävling som många klubbar arrangerar fortfarande.

Vill tävla mer
Antonia Janvrin, Göteborgs JK och Anisa Zejnullahi, Trollhättans JK är två tjejer som tävlade i FU18 -63 kg. De har båda tränat i ett och ett halvt år. Båda vill tävla mer, men det finns inte många tävlingar för dem. De har bara haft tillfälle att tävla i två GO Cup och någon annan tävling. I GO Cup tog Antonia guld, Anisa silver och Märta Bylund, Göteborgs JK som tävlade i samma grupp, tog brons.

I klassen FU18 tog Antonia Janvrin Göteborgs JK guld, Anisa Zejnullahi Trollhättans JH silver och Märta Bylund, Göteborgs JK brons.

Lars Johansson, tidigare ordförande i Tävlingsutskottet och sedan även medlem i arbetsgruppen för tävling, har en förhoppning om att GO Cup ska inspirera klubbarna att kopiera det konceptet för att ge nybörjare i alla åldrar möjlighet att tävla mer och att även få uppleva en stor och välorganiserad tävling.

Domarna är en viktig funktionärsgrupp. Här domarna på GO Cup den 25 mars. Foto: Jörgen Lundhag.
Funktionärerna Elma Lundhag och Moa Westerberg under en paus i arbetet
I klassen Herrar -90 kg vinner här Jonas Wellme, Uddevalla JK.