Vilhelmina Judoklubb – liten ort, stora drömmar och en framgångsrik judoklubb
Text: Kristin Johansson
Bilder: Ryno Quantz
Långt upp i den svenska fjällvärlden, i en ort med endast 6000 invånare, ligger Vilhelmina Judoklubb – en klubb med snart 50 års historia. Trots sitt avlägsna läge, hela 21 mil från närmaste judoklubb, sjuder dojon av liv och ambition. I höst breddar de sin verksamhet med en kurs i falltrygghet för äldre. Men hur lyckas en klubb på en så liten ort vara så framgångsrik och levande?
Judons värdegrund i fokus
En stor anledning till klubbens framgång är enligt Katrin Ivarsson, huvudtränare på Vilhelmina Judoklubb, att de lever enligt judons värdegrund.
– Vi är ödmjuka och respektfulla i alla sammanhang – både på judomattan och i vardagen, på jobbet, i skolan och på Ica. Ortsbefolkningen vet att vi står för något bra och pålitligt, förklarar hon.
Denna filosofi har gjort klubben till en uppskattad del av samhället, och klubbens ordförande Björn Bay instämmer:
– Vi syns och engagerar oss mycket i lokalsamhället, och det hjälper oss att skapa förtroende.
Stora utmaningar med avstånd och ekonomi – ideella krafter bär klubben framåt
Med cirka 80 medlemmar i dagsläget fortsätter klubben att växa, men det har inte varit utan utmaningar. Under pandemin tappade klubben många medlemmar och har sedan dess arbetat sig långsamt tillbaka. En av de största svårigheterna är de stora avstånden – flera medlemmar bor långt från Vilhelmina, och det saknas kollektivtrafik. Det krävs att föräldrar ställer upp och skjutsar. För att underlätta för familjerna håller klubben avgifterna så låga som möjligt.
– Vi har medlemmar som kör nio mil enkel väg för att träna, så det är viktigt för oss att göra träningen så tillgänglig som möjligt, säger Katrin.
Klubbens geografiska placering innebär också att det är dyrt och tidskrävande att delta i tävlingar, läger och utbildningar. Ledare och aktiva måste ofta ta ledigt från jobb och skola för att kunna delta i arrangemang som hålls långt borta.
Engagemanget från klubbens ledare är en av nycklarna till framgången. Alla ledare arbetar ideellt, och det gör att klubben kan hålla sina kostnader nere.
– Hos oss är alla ledare helt ideella! Vi har inget tränararvode. Det finns inte utrymme för det. Så engagemanget från ledarna är enormt viktigt och värdefullt, säger Katrin.
Kommunen har också varit ett stort stöd genom att inte ta ut någon hyra från idrottsföreningar, vilket Katrin uttrycker stor tacksamhet för.
– Kommunen är vår största sponsor. Det har varit så under alla mina 50 år inom judo. Det ska de ha en stor eloge för, säger hon.
Rekrytering och återväxt i en krympande ort
På en ort som Vilhelmina, där utflyttningen är större än inflyttningen, är rekrytering en ständig utmaning. Men klubben har lyckats behålla, rekrytera nya och återrekryterat många tidigare aktiva.
Björn Bay ser detta som en styrka:
– Eftersom klubben har funnits i 50 år har nästan alla på orten någon gång tränat judo. Vi ser nu att många föräldrar som tränat när de var yngre kommer tillbaka med sina barn.
Vilhelmina Judoklubb underlättar också för föräldrar att börja träna sig genom att bjuda in dem att träna samtidigt som barnen. Bland annat har klubben en ”stor och liten”-grupp där de yngsta barnen tränar tillsammans med sina föräldrar. När den är slut kan en av föräldrarna stanna kvar och träna nästa pass i gruppen för ungdomar och vuxna.
Medlemmarna i Vilhelmina Judoklubb gör även ett stort arbete med att synliggöra klubben och sporten på orten för att få nya medlemmar. Katrin som arbetar som lärare, tar ofta tillfället i akt att låta barnen träna judo under idrottslektioner, friluftsdagar, på fritids med mera. Klubbens medlemmar är ofta ute och hjälper till vid olika lokala evenemang. Nyligen anordnade klubben även prova på under en skolidrottsdag, där ungdomarna i klubben var med och hjälpte till.
Falltrygghet för äldre – skapar gemenskap över generationer
I höst startar Vilhelmina Judoklubb sin senaste satsning: en kurs i falltrygghet för äldre. Träningen som fokuserar på balans, styrka och fallteknik för äldre, leds av Björn och Katrin med hjälp av klubbens unga tränare. Målet är att förhindra fallolyckor och stärka gemenskapen mellan generationer.
– Seniorerna tyckte att det var helt magiskt att få vara med på träningen med våra yngre. De blir som unga på nytt. De unga uppskattade det också enormt och fick en helt ny respekt för de äldre. Nu hejar de på varandra även utanför dojon, säger Katrin.
Kursen i falltrygghet är ett exempel på hur Vilhelmina Judoklubb skapar möten och gemenskap över generationsgränserna. För många äldre, som kanske känner sig ensamma, erbjuder klubben en plats för både fysisk aktivitet och social samvaro.
– Många äldre är ensamma, men här får de träffa andra, få en kram och känna tillhörighet, säger Katrin.
Kursen är också en stor tillgång för de yngre medlemmarna.
– Alla har inte en mormor eller morfar i sin närhet. Här får ungdomarna äldre förebilder, personer som har tid, som ser och lyssnar på dem, fortsätter hon.
Seniorerna – en långsiktig resurs för klubben
För Katrin och Björn är det tydligt att seniorerna kommer att bli en allt viktigare del av klubbens framtid. Katrin tror att denna satsning kan öka medlemsantalet långsiktigt, eftersom äldre medlemmar tenderar att stanna kvar i föreningen.
– Seniorerna är otroligt värdefulla. Unga flyttar i väg för att studera och arbeta, och föräldrar kanske slutar när deras barn gör det, men seniorerna blir kvar, säger hon.
Seniorerna förstår också värdet av ideellt arbete och många har tidigare varit aktiva inom föreningslivet.
– Det finns en kraft hos dem, en vilja att bidra. De är fostrade i ett tankesätt där man hjälper till och ger tillbaka till samhället, tillägger Katrin.
Med detta arbete visar Vilhelmina Judoklubb att de är mer än en judoklubb – de är en viktig del av samhället och ett bevis på att engagemang och gemenskap kan skapa något fantastiskt, även på de mest avlägsna platserna.
Rösta på Vilhelmina Judoklubb – chans att vinna 100 000 kr
Klubben har redan fått nationellt erkännande för initiativet med falltrygghetsträningen och har tilldelades 50 000 kronor från ATGs Drömfond. Nu är de en av fyra finalister som kan vinna ytterligare 100 000 kronor för att fortsätta sitt arbete.
Stötta Vilhelmina Judoklubb genom att rösta på dem i ATGs Drömfond: Rösta här. Röstningen pågår till den 6 oktober, och du kan rösta en gång per dag och enhet.
Skribent: Kristin Johansson.