Solveig Malmkvist Bennerström i intervju med TV4 Nyheterna vid graderingsceremonin till 7 dan.
Hon har gått i bräschen för judo för kvinnor, hon brinner för judo för personer med funktionsnedsättningar och hon har tränat upp flera VM- och EM-medaljörer. I helgen hedrades Solveig Malmkvist Bennerström, 90 år, för sina insatser för svensk och internationell judo genom att graderas till 7 dan (7 graden av svart bälte). Hon är därmed den högst graderade kvinnan i Sverige och hela Norden!
Solveig Malmkvist Bennerström fullkomligt älskar och lever för judo. Än idag, 90 år gammal, är hon fortfarande aktiv. Det har hon varit i över 60 år, sedan hon för första gången klev upp på judomattan som 30-åring. Det var 1962 när hon hade följt med sin man till dojon. Då var hon den enda kvinnan i Sverige att utöva judo.
– Jag blev våldsamt intresserad! Det kändes som att komma hem. Det passade mig. Jag var ju gammal gymnast så jag var vig, kunde hjula och vågade träna hårt. Men efter första passet var jag tvungen att gå baklänges nedför trapporna för jag hade sådan träningsvärk, säger Solveig Malmkvist Bennerström och skrattar.
I början fick Solveig inte träna med männen men istället för att ge upp blev hon triggad att göra mer. Under åren som följde rekryterade hon fler kvinnor till judon. Hon var också med och startade IK Södra 1963 som idag är Sveriges största judoklubb med över 800 medlemmar.
– Judo var ju helt nytt i Sverige och vi var tvungna och lära oss själva i början. Vi hade jättesvårt med tränarbiten i början men senare tog vi in japaner och holländare som gästtränare, säger Solveig Malmkvist Bennerström.
En eldsjäl inom paraidrotten
Solveig var också en pionjär för judo för personer med funktionsnedsättning och började med det redan 1970.
– Jag blev inspirerad av att judon är så bra på känslan. Man håller ju ett grepp och man känner så bra vad den andra ska göra. Jag tänkte att judo måste passa bra för personer med synnedsättningar.
Solveig har under många år tränat både personer med olika typer av fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar och personer med synnedsättningar. Hon har även startat flera klubbar med inriktning på just judo för personer med funktionsnedsättningar.
– Första gången hade jag 18 blinda elever som jag skulle leda ensam. Jag visste inte hur synskadade personer fungerade. Jag hade aldrig träffat någon på nära håll. De var mycket mer hanterbara än vad jag trodde. Sen lärde de mig hur jag skulle göra.
– Jag gjorde lite tokiga saker i början. Jag frågade till exempel dem vad klockan var fast de inte såg, men då tog de bara fram en boett och talade om för mig. Jag fick bita mig i tungan. Sen råkade jag klaga om att jag inte hittade därifrån men de förklarade för mig hur jag skulle gå.
Med en ledarstil som genererat stor internationella framgångar
Solveigs fantastiska tränar- och ledaregenskaper har även bidragit till flera internationella framgångar. Tre av hennes elever i IK Södra vunnit flera mästerskapsmedaljer; Elisabeth Karlsson vann ett VM-silver, två EM-silver och tre EM-brons, Ann Löf vann två EM-brons och Sanna Askelöf ett J-EM-guld.
Solveig har också varit coach på Paralympics i Seoul 1988 när judo var med på programmet för första gången.
En av Solveigs elever Ann Löf, som idag är chefstränare, på IK Södra försöker sätta ord på vad det är som har gjort Solveig så framgångsrik och uppskattad som tränare.
– Hon gör att folk utvecklas både som judoka och som människor. Hon är så duktig på att lära ut och har hållit sig till de viktiga grunderna. Och hon tror genuint på folk och tror att de kommer att lyckas. Hennes inställning är att alla kommer att klara det och det överför hon till sina elever. Hon får dem att vilja fortsätta och vilja lyckas.
När Solveig själv får frågan om vad som gjort henne till den tränare hon är idag svarar hon:
– Jag vet inte men jag har ju fått lära mig från grunden och tänka efter mycket själv. När det gäller just handikapp, då måste man tänka efter ordentligt. Då måste man undersöka vad de har för möjligheter att göra saker och ting. Sen kan man koppla på olika judotekniker.
Idag har Solveig dragit ner på sin egen träning och även i rollen som ledare. Nu hjälper hon ”bara” till på två träningar i veckan. Hon hjälper till i en barngrupp med olika funktionsnedsättningar i Huddingehallen på onsdagar och en träning för personer med funktionsnedsättning i Farstahallen på torsdagar.
– Hon har fortfarande så bra koll på allt. Nu sitter hon mer på sidan men hon kan fortfarande ibland gå upp på mattan och ge tips om vad de borde göra och det är helt rätt och blir så bra, säger Ann Löf.
Träning, uppvisning och graderingsceremoni
Det var många som hade samlats i IK Södras lokal för att vara med på eftermiddagens ceremoni för att hylla judo-ikonen Solveig Malmkvist Bennerström. Eftermiddagen inleddes med ett gemensamt judopass för alla. På träningen deltog allt från barn, motionärer och personer med funktionsnedsättningar till erfarna judoinstruktörer och landslagsjudokan Markus Nyman. Det var inkludering i sann Solveig-anda.
Pernilla Riberio Novais (6 dan) och Ann Löf (6 dan) visade även upp Ju-no-kata som är Solveigs favoritkata.
Därefter var det dags för själva graderingsceremonin och efterföljande fika. Även TV4 var där och gjorde ett reportage som sändes på TV4 Nyheterna senare på kvällen. Även SR P4 Stockholm hade tidigare under dagen gjort en intervju med Solveig med anledning av graderingen.
Fler bilder från graderingen finns här.
Vad är dan-grader och vad krävs för 7 dan?
Dan-grader är judons kategorisering av svarta bälten. Innan en person kan ta svart bälte krävs att hen har tagit de färgade bälterna (kyu-grader). Det finns 10 dangrader, dvs 10 nivåer av svarta bälten. De högst graderade svenska judoka idag har 7 dan, den dan-grad som Solveig kommer att erhålla.
Dan-graderna tas i ordning. För att erhålla dan-graderna 1-5 ska personen visa upp olika kator samt sina tekniska färdigheter och förståelse för judons principer. För 6 dan ska personen, förutom att visa upp kator, sina tekniska principer och gedigen förståelse för judo, även arbeta aktivt för att sprida judons anda och även ha gjort gedigna insatser för judon på nationell nivå under lång tid.
För att erhålla 7 dan krävs att personen under lång tid har gjort gedigna insatser för judon på nationell och internationell nivå och fortfarande är aktiv och sprider judons anda i den mån personen kan.
Solveig Malmkvist Bennerström i media
TV/video
Första kvinnan i Norden att nå den höga judo-graden, TV4 Nyheterna, 2023-06-18:
Radio
90-åriga Solveig första kvinnan i Norden att få svarta bältet 7 dan, Sveriges radio P4 Stockholm, 2023-06-18.
Artiklar/reportage
Solveig Malmkvist 90 år, Svenska Judoförbundet, 2022-10-10
Solveig Malmkvist – 90-åriga pionjären som älskar judo, RF-SISU Stockholm, 2022-11-18
Börja träna judo
Är du intresserad av att börja med judo? Välkommen!
Judo är en bred idrott som passar många; barn, ungdomar, vuxna, äldre samt personer med synnedsättning (parajudo) eller intellektuella funktionsvariationer (anpassad judo). Läs mer om parajudo och anpassad judo här.
Judo går att träna på alla ambitionsnivåer, oavsett om du tränar för att vinna OS eller tränar för motionen och sällskapets skull. Vi har allt från lekjudo och barngrupper för de minsta till elitgrupper, vuxen- och äldregrupper. Sedan några år tillbaka erbjuder vi även fallträningskurser för både äldre och personer i arbetslivet genom träningsprogrammet Judo4Balance. Läs mer om Judo4Balance här.
Om du vill börja träna judo rekommenderar vi dig att ta kontakt med din lokala judoklubb för att höra dig för om vad de erbjuder för typ av träning på din ort.
Skribent: Kristin Johansson.
Publicerad: 2023-06-19, kl. 15.24.
Uppdaterad: 2023-06-20, kl. 11.33.