Solveig Malmkvist 90 år

Solveig får 6 Dan 10 nov 2012
Foto: Eleonor Borg Hansen


I dag den 10 oktober 2022 fyller Solveig Malmkvist 90 år.

Solveig var i högsta grad inblandad under de allra första åren vid förbundets tillblivelse. Hon var under 70-talet ansvarig för damjudon i Sverige och senare blev hon en av handikappjudons (nuvarande A-judo) verkliga pionjärer. Det började på Tomteboda med synskadade och ännu i dag är Solveig engagerad i två klubbar; Vasastans Handikappjudo och Huddinge Judoklubb för funktionshindrade.

– Solveig är ett levande bevis på devisen ”idrott hela livet”. Hon har visat på en enastående uthållighet och ett stort engagemang för judon under 60 år. En svårslagen prestation, säger Svenska judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

Solveig Malmkvist. Foto: IK Södra

Solveig Malmkvist började med judo 1962, när det inte fanns några tjejer som höll på med judo. Det var otänkbart att flickor skulle hålla på med sådant på den tiden. Hon fick vara med för att hennes man höll på med judo. I dag är Solveig fortfarande aktiv på judomattan.

”Hon är fantastisk på att utveckla sina elever att bli bra människor”

Ann Löf om Solveig
Ann Löf och Solveig Malmkvist. Foto: IK Södra

– Ja, jag är med i lokalen, är med på hälsning och sådant. Och ser jag något väldigt tokigt så kommer jag upp på mattan. Jag är engagerad i IK Södra och har ett fint samarbete med Ann Löf, som är min bästa elev någonsin, säger Solveig Malmkvist.

– Solveig har varit och är en inspirerande mentor och är en mästare på att få en intresserad av judo. Det är henne man fortfarande frågar. Hon har verkligen varit en föregångare – varit före sin tid med det mesta. Började med judo fast inga kvinnor fick vara med. Drog i gång träningsverksamheten för flickor. Började med A-judo på 70-talet. Det är imponerande att hon fortfarande har värsta kollen på hur man rör sig och vilken riktning man ska dra armarna i. Och att hon tycker att judo är så himla intressant så här långt efteråt är också jätteinspirerande. Hon är också fantastisk på att utveckla sina elever att bli bra människor. Det handlar inte bara om att bli bra på judo utan hela den sociala biten runt om kring är viktig – att man ska vara snäll och juste. Judons värdegrund helt enkelt, säger Ann Löf.

Att Solveig varit en bra tränare framgår av att tre av hennes elever i IK Södra vunnit flera mästerskapsmedaljer; Elisabeth Karlsson med ett VM-silver, två EM silver och tre EM brons, Ann Löv två EM brons och Sanna Askelöf ett J-EM guld.

Den 10 november 2012, vid 81 års ålder, fick Solveig Malmkvist som första kvinna i Sverige ta emot 6 Dan.

Text: Alf Tornberg

OM SOLVEIG PÅ WIKIPEDIA
Solveig Elisabet Malmkvist Bennerström, född 10 oktober 1932, är den första svenska kvinna som tilldelats 6 dan i judo. Hon är en av grundarna av IK Södra som är en av Sveriges största judoklubbar. Malmkvist Bennerström har även tränat aikido, ju-jitso, karate och kendo. Hon var med och tävlade i VM i Kendo år 1970 som enda kvinna, vilket väckte stor uppmärksamhet. Flera av Sveriges främsta kvinnliga talanger inom judon har börjat sin karriär hos Solveig, exempelvis Ann Löf som år 1975 är Sveriges första EM-medaljör och numera chefstränare för IK Södra.

Malmkvist Bennerström har haft ett stort engagemang för kvinnors plats inom judon, och var drivande i arrangerandet av landets första SM i judo för damer. Hon har även ett stort engagemang inom att få funktionsvarierade att delta i sporten. Idag är Malmkvist Bennerström en av Sveriges högst graderade kvinnor inom judon.

Solveig blir årets kvinnliga judoka och Christer Löfgren årets manliga judoka i IK Södra när klubben fyller 50 år 2013. Foto Ann Löf. 
Solveig Malmkvist på mattan den 29 september 2022. Foto IK Södra.
Jane Bridge, Ann Löf, Pernilla Novais och Solveig Malmström på en tjejträning i Farstahallen 2019. Foto IK Södra.