Brons till Nicolina Pernheim Goodrich i Paralympics

Nicolina Pernheim Goodrich i blå judodräkt gapar stort och för handen mot munnen i en gäst av stor glädje och förvåning.

2008 debuterade Nicolina Pernheim Goodrich på Paralympics. Nu, under sitt femte spel och efter att ha fått tävla på rättvisa villkor, tog hon den efterlängtade och välförtjänta medaljen!

16 år efter sin paralympiska debut, på sitt femte Paralympics, fick Nicolina Pernheim Goodrich äntligen sin efterlängtade medalj. I en överlägsen bronsmatch mot turkiska Merve Uslu Hajabipour visade Nicolina total dominans, där hon med två kast säkrade sin första medalj på paralympics – bara sju månader efter att ha blivit mamma! Med denna insats skriver 33-åringen historia som den första svenska kvinnan att ta medalj i judo vid Paralympics.

Årets Paralympics var extra speciellt för Nicolina Pernheim Goodrich, som för första gången tävlade i en ny klass bara för blinda. Tidigare har hon tvingats möta motståndare med viss syn, vilket utgjort en klar nackdel för de blinda utövarna. Den nya klassindelningen gav nu Nicolina möjlighet att äntligen tävla på rättvisa villkor, och hon visade direkt att hon tillhör de bästa i världen och förtjänar en paralympisk medalj!

Glädjen och lättnaden var påtaglig efter segern, och både Nicolina och hennes coach, Mikaela Barrera Birath, brast ut i tårar.

Mikaela Barrera Birath och Nicolina Pernheim Goodrich lutar huvudena motvarandra i sidokram. Båda ler stort.
Nicolina Pernheim Goodrich firar segern tillsammans med sin coach Mikaela Barrera Birath.

Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committé

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté