Sista chansen att söka bidrag från Projektstöd- och Återstartsstöd IF 2022!

Barn tränar judo på judomatta på en strand.

Bilden är från Karlskrona Judoklubbs härliga sommarläger för ungdomar som kunde genomföras med hjälp av Återstartsstödet. Foto: Ronny Schneider.

Det finns fortfarande möjlighet att söka bidrag genom Projektstöd- och Återstartöd IF – sista ansökningsdag är 23 oktober. Med mindre än 1 månad kvar är det därmed hög tid att skicka in klubbens ansökningar för de aktiviteter som genomförts eller planeras att genomföras under2022! Kanske har klubben haft ett sommarläger för ungdomar – då är återstartsstödet Övriga återstartsprojekt ett perfekt bidrag att söka för upp till 15 000 kr. Eller ska klubben kanske ha prova-på judo i skolan under hösten för att locka till sig nya medlemmar, då är projektstödet Judo i skolan något som kan ge upp till 5000 kr till klubben.

Vad de två olika bidragsformerna handlar om:
Projektstöd IF – Barn och ungdomsidrott, skapa förutsättningar för idrottsföreningar att utveckla sin barn- och ungdomsidrott utöver den ordinarie verksamheten.
Återstartsstöd IF syftar till att judon ska få en chans att hitta tillbaka och få en omstart och/eller nystart av klubbens idrottsliga verksamheten, för alla målgrupper, efter pandemin.

Det finns mycket bidrag kvar – goda chanser för klubbar att få ekonomiskt stöd!

Svenska Judoförbundet har fortfarande mycket medel kvar från både Projektstöd IF och Återstartsstöd IF som vi gärna vill dela ut till våra medlemsklubbar. Det finns därmed goda chanser att få sitt stöd beviljat, under förutsättning att klubben uppfyller kriterierna, så passa på att skicka in er ansökan senast den 23 oktober!

Nedan har vi listat några exempel på olika aktiviteter som judoklubbar har beviljats bidrag för. Vi hoppas att det ska ge er inspiration och vägledning till vad ni kan få pengar för.

Exempel på vad ni kan få bidrag för inom Återstartsstöd IF:

Goda exempel från judoklubbar

Karlskrona Judoklubb skickade in en ansökan genom Övriga återstartsprojekt och fick ett bidrag på 15 000 kr. För pengarna har klubben gjort att antal olika satsningar; bland annat ett inköp av nya pusselmattor att kunna ha med på prova-på aktiviteter, uppvisningar, läger m.m.

En del av satsningen var riktad mot äldre och marknadsföring av träningsgrupper inom falltrygghet, t ex genom att delta på mässor och besök på pensionärsföreningar för att erbjuda prova-på av konceptet. Klubben arrangerade även ett sommarläger för barn och unga där de varvade judoträning med klättring, paddling, grill och tältning.

Wemmenhögs Budoförening fick ett bidrag på 15 000kr genom Övriga återstartsprojekt för att skapa två läger för klubben. Ett där deras yngre ledare (15-20år) fick leda ett sommarläger under 5 dagar för nyrekrytering av yngre medlemmar. Det andra var ett läger där klubben bjöd in alla medlemmar från terminen innan coronapandemin fram till idag för att öka gemenskapen och underlätta återrekrytering.

Lima Judoklubb tilldelades ett bidrag på 7500 kr genom alternativet Mindre klubbar på mindre orter. Satsningen gjordes för att komma i gång igen efter pandemin genom att starta upp träning i Sälen på nytt och ha en kick-off med en gästtränare från en annan klubb.

Älmhults Judoklubb har gjort en satsning på att öka antalet tjejer/kvinnor i klubben genom ”Pink defence” som är en tjejgrupp från 13 år och uppåt som tränar judo med självförsvarsinriktning. Efter årets slut ska även deltagarna klara av kunskapskravet till gult bälte. Genom bidraget från Övriga återstartsartsprojekt på 15 000 kr har klubben bland annat införskaffat rosa judodräkter. Detta för att skapa gemenskap och för att synas och samtidigt kunna erbjuda så många som möjligt att delta även om ekonomin inte finns i alla hushåll, då tjejerna kan hyra en dräkt under terminen. Utöver dräkterna har klubben jobbat med marknadsföring på skolor, i sociala medier samt genom tidningsartiklar och i radio.


Exempel på vad ni kan få bidrag för inom Projektstöd IF

Goda exempel från judoklubbar

Korpehôla Judoklubb har genom projektstödet Komplementsport tilldelats 5000 kr för deras samarbete med en handbollsklubb för att lära ut fallträning. Målet är att nå ut till fler tjejer och även kunna visa på fördelarna med att utöva flera olika idrotter. Klubben hoppas kunna hjälpa dessa flickor till en säkrare träningsmiljö, men även att kunna locka till sig fler utövare.

Alingsås Judoklubb kommergenom projektstödet Judo i skolan att erbjuda samtliga barn i årskurs 5 och 6 judopass under 2 veckor i samband med skolans hälsovecka. För projektet har klubben fått stöd på 5000 kr. Målet är att främst nå ut till unga i underrepresenterade grupper som inte tränar andra sporter och väcka deras intresse för judo. Just denna satsning gör de på en skola som har många barn av utländsk bakgrund, som inte alltid har lika lätta att hitta till idrottsrörelsen.

Vilhelmina Judoklubb arbetar aktivt för likabehandling och jämställdhet, att motverka kränkningar/trakasserier och doping. Med stödet på 6000 kr från Värdegrundstöd vill de spetsa sin kompetens, speciellt nu efter en lång period av pandemi. Under året kommer klubben ta fram nya policyer och utbilda styrelse och ledare. Genom lärgrupper kommer de arbeta med judons värdegrund, bältets mod och ta fram en likabehandlingsplan för klubben.

Göteborgs Jundoklubb har under pandemin använt sig av Zoom för att möjliggöra möten med social distansering. De digitala möjligheterna är något de vill fortsätta nyttja för att göra klubbens verksamhet mer flexibel vad gäller att arrangera möten och träffar, samt för att kunna använda Smoothcomp på sina tävlingar mm. Genom Digitaliseringsstödet på 3000kr har klubben införskaffat bättre wifi till dojon samt zoom-licens.  

Möjligheterna är många, ta chansen att öka på klubbkassan innan det är för sent. Läs mer om vad de olika bidragsformerna handlar om och hur en ansökan i IdrottOnline går till här:

Broschyr om Projektstöd IF och Återstartsstöd IF

För frågor om projektstöd eller hjälp med ansökningsförfarandet, vänligen kontakta klara.ronnebrand@judo.se, 018-4300514.

Publicerat av Kristin Johansson.