Inkluderingsarbetet i svenska judoklubbar uppmärksammas internationellt

Tomas Rundqvist från IK Södra tog emot priset Social Inclusion Award 2020 av EJUs vice ordförande Jane Bridge i samband med EM-tävlingarna i Lissabon. Foto: Privat.

Den gångna helgen var en viktig helg för svensk A-judo (Anpassad judo). IK Södra tilldelades utmärkelsen Social Inclusion Award 2020, från Europeiska Judoförbundet för sitt mångåriga arbete med inkludering. Dessutom meddelades det under helgen att Johan Orrbo, Frövi Judoklubb, blivit invald i Virtus nya judokommitté. 

IK Södra prisat för inkluderingsarbete

I samband med Europamästerskapet i judo i Lissabon den gångna helgen, tilldelades den svenska judoklubben IK Södra utmärkelsen Social Inclusion Award 2020 av Europeiska Judoförbundet (EJU).  IK Södra tilldelas utmärkelsen för att de under många år arbetat aktivt med och varit en förebild när det kommer till inkludering. Ett arbete som pågått sedan klubben startade 1963 men intensifierades i samband med uppstarten av handikappjudo 1970 (nu kallat Anpassad judo (A-judo). Sedan dess har inkludering och allas lika värde genomsyrat allt som klubben gör. Idag har klubben en bred verksamhet med satsningar för bland annat tävlingsjudoka, damer, kata-utövare, veteraner och personer med funktionsnedsättningar.

Att vi får den här utmärkelsen är stort. Det är en bekräftelse på det arbete vi har gjort. Jag har försökt att bearbeta EJU i 20 år att engagera sig i A-judon så nu äntligen har vi kommit en bit på vägen, säger Tomas Rundqvist, ansvarig för A-judo i IK Södra samt ansvarig för arbetsgruppen Anpassad judo inom Svenska Judoförbundet.

Övriga svenska insatser inom A-judon internationellt
Under helgen blev även Johan Orrbo från Frövi Judoklubb invald i Virtus nya judokommitté. Sedan tidigare är även Kjell Ingmansson, Västerås Judoklubb, utsedd till Sport Advisor inom Special Olympics Europe/Eurasia.

Båda dessa organisationer arbetar med idrott för utövare med intellektuella funktionsvariationer.

Mer information:
Virtus hemsida.
Mer information om Special Olympics Europe.
Mer information om Anpassad judo.