Viktor Carlsson blir ny förbundstränare

Porträttbild av Viktor Carlsson.

Nu står det klart att Viktor Carlsson tar över uppdraget som förbundstränare hos Svenska Judoförbundet efter Johan Berg. Viktor kommer i huvudsak att ansvara för utvecklingsgrupperna U18 och U21.

–      Det känns väldigt, väldigt rolig. Samtidigt känner jag också en stor respekt och ödmjukhet inför uppdraget. Det är ju inte helt enkelt, men jag känner mig ändå väl förberedd eftersom jag ändå varit anställd periodvis tidigare, säger Viktor Carlsson.


Viktor Carlsson har varit assisterande förbundstränare sedan 2018 och har bland annat vikarierat för den tidigare förbundstränaren Johan Berg vid semester och föräldraledighet. När Johan Berg valde att avgå var det naturligt att låta Viktor ta över rollen som förbundstränare.

–      Det är glädjande att Viktor nu växlar upp och ersätter Johan Berg fullt ut. I det här läget känns det viktigt att Viktor redan är väl insatt i landslagsverksamheten och känner de aktiva, kommenterar Svenska Judoförbundets generalsekreterare Erik Vesterlund.

Viktor Carlsson, som snart gått färdigt sin utbildning till lärare, ser många likheter mellan lärarrollen och tjänsten som förbundstränare. Lärarkompetensen ser han som en stor tillgång i sitt nya uppdrag där det både handlar om att vara pedagogisk men också att kunna ha en bra dialog med både aktiva och ledare så att alla strävar åt samma håll. En annan likhet med läraryrket är att det inte bara handlar om att lära ungdomarna nya färdigheter utan även att bidra till deras personliga utveckling och få dem att växa som människor.

–      Någonstans handlar det om att lära dem mer än bara judo. Få dem att förstå och kunna applicera judons värdegrund i livet. Att man pratar om respekt, vänskap och så vidare – det är ett viktigt arbete. Judo är ju ett sätt att leva, säger Viktor Carlsson.

–      De är ju också representanter för Svenska Judoförbundet. Om de, när de blir seniorer, både är duktiga på judo och trevliga så är det ju något som både de själva och Svenska Judoförbundet vinner på.

Viktor Carlsson går på sin tjänst som förbundstränare 1 april. 2020. På grund av den aktuella situationen med den pågående pandemin, vilket resulterat i många inställda internationella tävlingar, börjar Viktor sin anställning på deltid och kommer inledningsvis att också göra en del administrativa arbetsuppgifter.

Relaterade länkar:
Johan Berg slutar som förbundstränare.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Alf Tornberg.