Johan Berg slutar som förbundstränare

Profilbild av Johan Berg.

Johan Berg har arbetat som förbundstränare för Svenska Judoförbundet sedan 2016. Han har bland annat varit med och implementerat ett nytt koncept som ska hjälpa svensk judos ungdomar att på sikt nå världseliten. Efter att ha fått leva sin dröm genom att arbeta med judo väljer han att avgå för att helhjärtat satsa på livet som småbarnsförälder.

För Johan Berg har judon varit hans stora passion i livet. Som förbundstränare har hans främsta fokus legat på utvecklingsgrupperna U18 och U21. Han har haft judo i tankarna från morgon till kväll och rest till när och fjärran för att hjälpa svensk judos ungdomar att utvecklas och bli så bra som möjligt.

Men när sonen Love föddes i november 2018 fick Johan en ny syn på livet. Judon fick konkurrens från någon annan som pockade på hans uppmärksamhet.

–       Från den dagen han kom så har jag känt att det blivit svårare. Förut har jag haft judo på huvudet hela tiden men nu har han tagit över kan man säga. Jag har känt själv att ‘gud vad lite jag har tänkt på judo nu’. Sen när jag blev föräldraledig var det spiken i kistan. Då kände jag att jag ville vara hemma med honom mer, säger Johan Berg.

Arbetet som förbundstränare

Det bästa med arbetet som förbundstränare tycker Johan har varit att få arbeta med sin stora passion och att ha fått möjligheten att utveckla och påverka många personer redan i tidig ålder.

Som förbundstränare för utvecklingsgrupperna U18 och U21 har Johan Berg främst arbetat med att implementera det koncept han och landslagschef Robert Eriksson tagit fram för att utveckla svensk judos elitverksamhet. Det har handlat om att bredda utvecklingsgrupperna, höja kvaliteten hos de aktiva och underlätta en övergång till seniorlandslaget.

–       Det ska finnas en röd tråd från U18 till senior så att alla känner igen konceptet och terminologin så att det blir lättare att gå vidare till landslaget, säger Johan Berg.

Johan betonar också att det är viktigt att satsa mycket på träning i ungdomsåren för få en bra grund att bygga vidare på långsiktigt. En del av hans fokus har därför legat på att försöka ändra på den tävlingskultur som han anser funnits inom svensk judo där för mycket fokus legat på tävling och för lite på träning.

–       Jag hoppas att det är någonting jag varit med och påverkat, att jag har varit med och främjat en bättre träningskultur, där fokus har legat på individens egen utveckling, före tävling och resultat.

Nu väntar ”svenssonlivet”

Vad Johan ska göra härnäst är redan klart. Nu blir arbete hemma i Borås och tid med familjen.

–       Jag har redan fått ett nytt jobb. Jag ska bli ”Svensson” nu, säger Johan och skrattar.

En uppskattad ledare

Johan Bergs avgång påverkar förstås Svenska Judoförbundets verksamhet men samtidigt förstår generalsekreterare Erik Vesterlund beslutet.

–       Det är naturligtvis tråkigt att Johan lämnar oss. Han har gjort ett bra jobb och varit en uppskattad ledare bland de aktiva. Men vi har naturligtvis full respekt för att hans familjesituation gör att ett jobb som kräver mycket resande inte känns lika attraktivt längre, säger Erik Vesterlund.

–       Johan avslutar ju sin anställning hos Svenska Judoförbundet men försvinner inte från svensk judo och jag tror att han kan bidra med mycket även fortsättningsvis, fortsätter Vesterlund.

Johan Berg avslutade sin tjänst hos Svenska Judoförbundet den 20 mars.

Johan Berg ler och går av tävlingsmattan tillsammans med Ida Eriksson som han coachat under en europacup i judo. I bakgrunden syns två andra som tävlar och banderoller med EJU:s logotyp.
Johan Berg coachar Ida Eriksson under en europacup i judo. Foto: Pelle Håkansson.
Johan Berg och hans fru Lina Berg sitter bredvid varandra med huvudena lutade mot varandra på en uteservering. Sonen Love sitter i deras knä.
Johan Berg tillsammans med frun Lina och sonen Love. Foto: Therese Bergman.

Huvudbild: Fotograf: Alf Tornberg.
Skribent: Kristin Johansson.