Judoprofilerna tippar vinnaren av Årets prestation

Den 2 mars är det dags för årets upplaga av Judogalan. Under galan hyllas det gångna årets främsta judoprestationer och priser delas ut i kategorierna: Guldbältet till årets bästa kvinnliga respektive manliga judoka, Årets klubb, Årets ledare, Årets prestation och Årets judoprofil. En intressant och prestigefylld kategori är förstås Årets prestation. Vi lät några av Sveriges judoprofiler gissa vem som får priset.

Priset för Årets prestation är många gånger svårtippat då det är en bred kategori som kan innefatta olika typer av prestationer. Så här lyder beskrivningen av priset:

Tilldelas den person, par eller lag som utfört en eller flera särskilt imponerande eller enastående idrottsliga insatser utöver det vanliga eller förväntade.

Förra året gick priset till Nicolina Pernheim för hennes vinst på en världscuptävling i Japan. Vem vinner priset den här gången? Vi lät några profiler inom svensk judo gissa vem som blir vinnaren av Årets prestation.

 

Foto: Diane Wennerland.
Karin Strömqvist Bååthe, utbildningsstrateg och projektledare för Judo4Balance.

På tävlingsfronten är det förstås Tommy Macias som har haft fantastiska resultat på den internationella arenan. Om jag däremot tänker utanför tävlingsjudon tippar jag på Ilse Vuijsters Hammarström som har lyckats skapa en helt ny judoklubb, Visby Judoklubb. Gotland är ett av få ställen i Sverige där vi inte haft någon verksamhet tidigare. Idag driver klubben barnträning och vuxenmotion och arbetar även för att starta fallgrupper inom kort. Ilse har på ett föredömligt sätt och på kort tid lyckats starta en judoverksamhet med stor bredd. Hon har även upprättat viktiga kontakter med lokala idrottsförbund, politiker, äldreomsorg och vårdinrättningar vilket skapar förutsättningar för en framgångsrik judoverksamhet på lång sikt.

 

Foto: Alf Tornberg.

Dick D. Johansson, ordförande för domarutskottet. Klubb: Göteborgs Judoklubb och Varbergs Judoklubb.

Jag tror att Frövi Judoklubb som vann lag-SM för såväl damer som herrar 2018 får priset för Årets prestation. Damlaget vann för tredje året i rad och herrlaget försvarade sitt guld från 2017.

 

Foto: Alf Tornberg.

Johan Berg, förbundstränare.

Vårt svenska landslag är ju fantastiskt och jag skulle vilja ge hela det gänget pris, men måste jag välja någon tror jag att Tommy Macias får priset. Som nybliven pappa kan jag inte annat än att beundras över Tommy som under 2018 blev pappa till Nova samtidigt som han fortsätter att vara bland de bästa i världen i -73 kg. Prestationen ligger således i förmågan att konkurrera på judomattan mot de bästa i världen vecka ut och vecka in samtidigt som han går igenom den resa alla förstagångsföräldrar gör.

 

Foto: Privat.

Malin Nordin, ordförande i disciplinnämnden. Klubb: IKVM.

Vad gäller priset för Årets prestation så är det många i Judosverige som gjort sig förtjänta av det priset. Ofta tänker man främst på tävlingsprestationer i de här sammanhangen, men för att vi ska lyckas få fram aktiva som tar mästerskapsmedaljer behöver vi välutbildade tränare och instruktörer. Svensk Judo uppnådde redan 2018 utbildningsmålet för vision 2020 med minst 20 nationella utbildningar per år, vilket vår utbildningsstrateg Karin Strömqvist Bååthe har en stor del i. Karin verkar ha en närmast outsinlig energi och har med stort driv och smittande entusiasm även tagit sig an fallprojektet Judo4Balance och samarbetet med AFA Försäkring, vilket inte bara lett till stor medial uppmärksamhet utan även ett bra ekonomiskt tillskott till svensk judo. Mitt tips är därför att Karin Strömqvist Bååthe kommer att erhålla priset Årets prestation.

 

Foto: Tilda Avesson.
Ida Eriksson, utvecklingsgruppen senior. Klubb: Frövi Judoklubb.

Jag tror att Anna Bernholm får priset för sin silvermedalj i Osaka! Att lyckas slå flera japaner på hemmaplan är en imponerande bedrift och att det ledde till en historisk medalj gjorde ju det hela ännu bättre.

 

Foto: Privat.
Michel Grant, fd. generalsekreterare och olympier. Klubb: Lugi Judo.

Jag tror och hoppas att Årets prestation går till Tommy Macias, dels för hans prestationer på tävlingsmattan och dels för hans attityd som toppidrottsman. Tommy är alltid väldigt ödmjuk och sympatisk. Han är ett verkligt föredöme för många ungdomar och är alltid en bra representant för svensk judo och det vi står för.

Vinnarna av de prestigefyllda priserna utses av Svenska Judoförbundets styrelse och presenteras på Judogalan den 2 mars i Stockholm. Judogalan är öppen för alla judointresserade. Sista dag att köpa biljetter är fredag 1 februari.

Köp biljett (förlängd anmälningstid till 10 feb.)
Inbjudan och information
Läs mer om galan