Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” våren 2024

John Severin från Gävle Judo Club och Izabella Brighenti från Ekerö Judoklubb är vårens vinnare av stipendiet ”Bra träninskompis”. Stipendiet går till ungdomar mellan 11 och 16 år som har utmärkt sig för att vara en bra träningskompis och som lever efter judons värdegrund, både i och utanför dojon. Stipendiet är på 2000 kr.

”Bra träningskompis” är från början ett vandringspris som Judoklubben Jinkei delade ut till en av sina medlemmar varje år. Priset gick till den medlem som under året utmärkt sig särskilt genom att vara en bra träningskompis. Men då klubben valde att lägga ner sin verksamhet 2019 beslutades det att inrätta en fond till dess minne som förvaltas av Svenska Judoförbundet. Stipendiet är på 2000 kr och delas ut två gånger per år, till två ungdomar av olika kön.

Syftet med fonden är att uppmuntra kamratskap mellan judoka. Fokus hos stipendiaterna ska ligga på att finnas där för andra, hjälpa och utveckla andra och att verkligen värna om judons värdegrund.

Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” våren 2024:

John Severin, 11, Gävle Judo Club:

Johns passion för judo lyser igenom i varje träningspass. Hans förmåga att träna med alla, oavsett skicklighetsnivå, utan att favorisera, visar på hans djupa respekt för judons principer om jämlikhet och kamratskap. Han hjälper kontinuerligt våra tränare genom att alltid uppmuntra och stötta sina träningskamrater. Hans närvaro gör träningen roligare och mer givande, vilket bekräftas av hans träningskompisar som uppskattar hans vänliga och inbjudande sätt att vara i randori m.m.

Ofta premieras tävling och för att uppmärksamma alla, valde klubben att även uppmärksamma bästa träningskompisen. Alla barnen fick rösta på en person genom att lägga en lapp i en burk. Av sammanlagt 23 röster föll 20 på John. Det är Johns glädje och engagemang för judo som gör honom till den ideala mottagaren av stipendiet ”Bra Träningskompis”.

Izabella Brighenti, 15 år, Ekerö Judoklubb

Izabella är en underbar tjej som alltid ställer upp för sina träningskompisar och för tränarna. Hon är väldigt engagerad, ödmjuk, inkluderande och trevlig. Hon är alltid glad och positiv. Hon är mån om att alla ska må bra och bjuder på mycket skratt. Hon ställer upp för klubbens yngre judoka genom att närvara på deras träningspass samt även som coach på diverse tävlingar. Det gör hon helt på eget initiativ, utan att någon behöver be om det. Hon är inkluderande och bemöter alla med respekt både på och utanför mattan. Hon hjälper gärna till på träningen genom att hålla uppvärmning samt stöttar andra judoka i deras utveckling. Hon står upp för sina kompisar och vågar säga ifrån när någon behandlas illa. Hon är väldigt omtyckt och uppskattad träningskompis och fantastisk förebild för barn och ungdomar.

Skribent: Kristin Johansson
Foto: Muffa Lundqvist och Ekerö Judoklubb.