Så går det i OS- och Paralympics-kvalet

Marcus Nyman i vit judodräkt höjer knutna nävar i segergest.

Marcus Nyman är klar för sitt fjärde och sista OS. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Efter att ha tagit guld under helgens tävling i Abidjan, Elfenbenskusten, är Marcus Nyman nu kvalificerad till sitt fjärde OS! 33-åringens avancemang i OS-kvallistan innebär dessvärre att landslagskollegan Ida Eriksson blir utan OS-biljett då de båda konkurrerade om samma kontinentala kvotplats till OS. På parajudosidan står hoppet till ett wild card för Nicolina Pernheim som haft en paus från elitjudon och Paralympics-kvalet på grund av graviditet. Sedan tidigare är Tara Babulfath klar för OS.

Efter VM i slutet av maj, som var den sista stora kvaltävlingen till OS, var läget mycket ovisst för Ida Eriksson, -70 kg, och Marcus Nyman, -90 kg. Ingen av dem var direktkvalificerade till OS, men båda hade chansen att ta sig dit genom en kontinental kvotplats. Dock säger reglerna att endast en aktiv från varje nation kan få en kontinental kvotplats, och det stod mellan Eriksson och Nyman om vem som skulle få den sista platsen.

Är det två från samma land som har en kvotplats så tillfaller den till den med högst poäng. Det är egentligen inget konstigt, så det alltid har varit. Dock brukar det inte vara så här tight som det varit i år vilket är beklagligt. I slutändan försöker alla att maximera sina poäng och sedan hoppas på att det räcker för att kvalificera sig till OS.

Joakim Dvärby, sportchef på Svenska Judoförbundet.

Efter VM hade Ida Eriksson flest poäng och innehade kvotplatsen, men Marcus Nyman var mindre än 200 poäng efter. Nyman, som har varit skadad under våren, och missat 2-3 planerade världstourtävlingar, hade möjlighet att förbättra sina poäng. För att Marcus skulle kunna ta sig till OS krävdes två vinster på de återstående, mindre tävlingarna i OS-kvalet. Eriksson, som tävlat mycket under säsongen, hade redan samlat på sig de poäng hon kunde och hade inte möjlighet att förbättra sin position på de återstående tävlingarna.

För två helger sedan tog Marcus Nyman guld vid Marrakech African Open. Förra helgen var han anmäld till Madrid European Open men av taktiska skäl var det bättre att åka till Abidjan African Open iElfenbenskusten då bland annat den tidigare olympiska mästaren Lasha Bekauri var anmäld i Madrid. Det visade sig vara ett lyckat drag och Nyman tog sitt andra guld och OS-biljetten var säkrad.

Marcus är en etablerad idrottsman med en enastående karriär bakom sig och kommer till Paris med mycket erfarenhet. Han har haft en berg-och-dalbana under den här kvalificeringsprocessen, men har nu lyckats göra det som behövdes för att ta sig till OS.

Jag ser fram emot att åka till Paris med Tara och Marcus. Om de presterar på den nivå vi vet att de kan, är jag säker på att vi kan förvänta oss fantastiska prestationer från dem.

förbundskapten Sally Conway.

Kvalet till Paralympics: Hoppas på wild card

Nicolina Pernheim Goodrich, som satsar mot sitt femte Paralympics, har under vintern haft ett längre uppehåll från elitjudon på grund av att hon fått barn.  Det har resulterat i att hon inte har kunnat träna och tävla maximalt och därmed inte lyckats samla ihop tillräckligt med kvalpoäng för Paralympics. Innan graviditeten tillhörde däremot Pernheim Goodrich den absoluta världseliten i sin klass, J1 -63 kg. Av den anledningen hoppas landslagsledningen att Pernheim Goodrich ska tilldelas ett av de wild card som finns till Paralympics.

Innan graviditeten var Nicolina rankad tvåa i världen. Hon har kommit tillbaka snabbt i träning och tävling. Vid senaste Grand Prix-tävlingen i Georgien gjorde hon flera bra matcher och visade att hon håller nivån för att delta på ytterligare ett Paralympics.

förbundskapten Martin Pernheim.

Skribent: Kristin Johansson.