Sensationellt VM-brons till Tara Babulfath!

Idag skrev 18-åriga Tara Babulfath svensk judohistoria när hon vann bronset i 48-kilosklassen på VM i judo i Abu Dhabi, som den yngsta svenska judokan genom tiderna! Placeringen innebär också att Babulfath är kvalificerad till OS i Paris. Dock behöver Babulfath först bli uttagen av SOK till den svenska truppen.

Efter sex tuffa matcher kan unga Tara Babulfath titulera sig VM-bronsmedaljör – en enorm bedrift av svenskan! Bara 18-år gammal tillhör Babulfath egentligen juniorklassen (U21) men har redan hunnit etablera sig som en av de främsta på världstouren för seniorer!

– Tara är väldigt stark mentalt! Hon ger aldrig upp och hon tror på sig själv. Hon har också bra fysisk uthållighet. Kombinationen av både stor mental och fysisk styrka gör henne till en väldigt svår motståndare att möta, säger Babulfaths coach Jane Bridge.

Världsmästerskapet inleddes för Babulfaths del mot Edna Carrillo från Mexiko. Det blev en lång och tuff match som Babublfath slutligen vann på fasthållning i Golden Score. Babulfath vann även nästkommande matcher mot Katharina Tanzer från Österrike och och Martinez Abelenda från Spanien på liknande sätt, också genom fasthållning.

I kvartsfinalen mot Narantsetseg Ganbaatar från Mongoliet fick Babulfath in ett fotsvep och kastade motståndaren i mattan, vilket gav wazari (halv poäng). I slutsekunderna säkrade Babulfath vinsten genom en fasthållning.

Vinsten i kvartsfinalen innebar semifinal mot världsettan Assunta Scutto från Italien. Babulfath gick en jämn kamp mot världsettan, där Scutto lyckades kasta Babulfath på sidan och belönades med en wazari (halv poäng). Babulfath fortsatte med en tuff och aggressiv judo och var bara 1 sekund (!) ifrån att kvittera, efter att ha fått in en fasthållning på Scutto som med nöd och näppe kom loss i sista sekunden. Förlusten mot världsettan var Babulfaths enda under dagen och innebar att 18-åringen fick ställa in sig på bronsmatch.

I bronsmatchen mot Catarina Costa från Portugal fick vi se en beslutsam Babulfath som gick för medalj. I matchens slutminut knöt Babulfath ihop säcken med ytterligare en fasthållning, och VM-medaljen var ett faktum!

VM-bronset innebär att Babulfath skriver svensk judohistoria som den yngsta svenska judokan att ta en VM-medalj i judo. Babulfath är också den andra svenska kvinnan att ta medalj på VM, 38 år efter Elisabeth Karlssons VM-silver 1986. Andra svenska VM-medaljörer är Tommy Macias som tog VM-silver 2021 och Marcus Nyman som tog VM-brons 2021 och 2023.

Tara Babulfath har sedan tidigare två VM-medaljer på ungdomsnivå (U18); ett silver från 2022 och ett brons från 2023.

Kvalificerad till OS

Placeringen på VM gav även många viktiga OS-kvalpoäng, vilket innebär att Tara Babulfath nu är kvalificerad för OS i Paris. Dock behöver svenskan först bli uttagen av SOK till den svenska truppen. Hittills Marcus Nyman den enda judokan som är uttagen av SOK till OS i Paris.

Tredjeplatsen på VM innebar också att Tara Babulfath nu är kvalificerad till OS i Paris. Foto: Sally Conway.

Svenskarnas tävlingstider på VM

Onsdag 22 maj: Ida Eriksson, -70 kg, Marcus Nyman, -90 kg

Preliminär starttid är kl. 09.00 och finalpasset är planerat till kl. 16.00 (svensk tid). Observera att tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Tävlingen kan följas live på judotv.com.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto huvudbild: Tamara Kulumbegashvili.