Sveriges trupp till EM 2024

Tara Babulfath (i blått) vid finalen i Baku Grand Slam 2024. Foto:Tamara Kulumbegashvili.

Den 25-27 april avgörs EM i judo i Zagreb, Kroatien. Den svenska truppen till årets mästerskap består av bronsmedaljören från U23-EM 2020, Ida Eriksson, och det nya stjärnskottet, Tara Babulfath, som har flera EM- och VM-medaljer i U18 på meritlistan. Förutom de åtråvärda EM-medaljerna står även viktiga kvalpoäng till OS i Paris på spel.

Det är tuff konkurrens på EM i alla viktklasser. Både Ida och Tara måste göra sitt bästa i tävlingen, vilket båda också är kapabla att göra, och fokusera på att ta en match i taget.

Sally Conway, förbundskapten

Inför mästerskapet har Ida Eriksson och Tara Babulfath haft individuella träningsplaner för att optimera deras förutsättningar. Förberedelserna har bland annat inkluderat flertalet internationella träningsläger där Eriksson har tränat i Tjeckien, Ungern och Sverige medan Babulfath har varit på läger i Japan och Spanien.

Både Ida och Tara har haft bra förberedelser inför EM, med bra träning och sparring. Nu är de redo att gå upp på mattan och visa vad de går för.

Sally Conway

Den svenska EM-truppen

Tara Babulfath, -48 kg

Tara Babulfath är en av världens mest lovande judoka. För ett år sen, som 17-åring, hade hon erövrat det mesta som gick i sin ålderskategori, U18. Hon hade då tagit ett VM-silver (2022) och ett VM-brons (2023), ett EM-guld (2022) och ett EM-silver (2021) i U18. I maj 2023 gjorde hon debut på seniornivå. Nu, knappt ett år senare, har hon redan hunnit etablera sig på världstouren för seniorer. På sitt första EM, på seniornivå, i november i fjol kom hon på en hedrande sjundeplats. Sedan dess kurvan fortsatt uppåt. I februari i år kom den första vinsten på världstouren – guld på Baku Grand Slam. Tre veckor senare tog hon ytterligare en medalj – ett brons på Grand Slam i Tasjkent. Det ska bli intressant att se vad Tara Babulfath kan göra på årets europamästerskap.

Tara Babulfath bor i Stockholm och tillhör Stockholms Judoklubb.

Ida Eriksson, -70 kg

25-åriga Ida Eriksson debuterade på världstouren 2021och har sedan dess klättrat stadigt uppåt. I oktober 2023 tog hon sin främsta merit i karriären – ett silver på Grand Slam i Abu Dhabi!

Erikssons främsta mästerskapsmerit är ett brons på U23-EM 2020. Hon har ännu ingen medalj från ett internationellt seniormästerskap men gjorde en stark insats i sin EM-debut 2022 då hon slutade sjua efter att bland annat ha slagit ut den regerande världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic från Kroatien.

Ida Eriksson tillhör Frövi Judoklubb, men bor i Malmö och tränar vid det nationella elitcentret för judo i Malmö.

Marcus Nyman, -90 kg, var också anmäld till tävlingen men har tyvärr fått lämna återbud. Detta på grund av den knäskada han ådrog sig, vid Grand Slam-tävlingen i Tasjkent i mars, och som behöver mer tid att läka. Planen är att han ska vara tillbaka igen till Grand Slam i Atana, Kazakstan den 10-12 maj.

Svenskarnas tävlingstider på EM:

Torsdag 25 april: Tara Babulfath, -48 kg.
Fredag 26 april: Ida Eriksson, -70 kg.

Preliminär starttid är kl. 10.30 på torsdagen och kl. 10.00 på fredagen. Finalpasset är planerat till kl. 17.00 båda dagarna. Observera att tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Tävlingen går att följa live på judotv.com.

Fortsättningen av OS-kvalet

Under EM i judo är det inte bara medaljer som står på spel, utan även viktiga poäng i OS-kvalet till OS i Paris i sommar. Efter EM återstår tre tävlingar i kvalet och antalet poäng ökar med de kommande tävlingarna. Av dessa tävlingar ger EM minst poäng, därefter kommer Grand slam-tävlingarna som ger fler poäng och sedan avslutas OS-kvalet med VM som är den tävling som ger flest poäng.

I nuläget behöver samtliga i den svenska truppen samla fler poäng för att säkra en plats till de olympiska spelen i Paris i sommar.

Återstående tävlingar i OS-kvalet:

5-27 april, EM i Zagreb, Kroatien
3-5 maj, Grand Slam i Dusjanbe, Tadzjikistan.
10-12 maj, Grand Slam i Atana, Kazakstan.
19-23 maj, VM, i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Skribent: Kristin Johansson.