Roger Svedberg invald i EJUs Human Rights Commission

Ännu en representant för Svensk Judo har fått ett internationellt judouppdrag. I december 2023 blev Roger Svedberg invald i Europeiska Judounionens (EJU) nystartade kommitté Human Rights Commission. Den 26 februari hade kommittén sitt första möte.

–       Känslan var väldigt positiv och jag har stora förhoppningar, även om vi kommer från olika kulturer med olika traditioner, säger Roger Svedberg.

Den nystartade kommittén kommer främst att arbeta kring tre områden; säkerhet, mångfald och jämställdhet. De kommer framför allt att behandla följande områden:
– Children and athletes safety
– Non-discrimination
– Gender equality

–       Tanken är att det ska bli säkrare för aktiva, coacher, domare, publik med flera på våra tävlingar, läger eller andra aktiviteter, säger Roger Svedberg.

Roger Svedberg. Arkivbild. Foto: Diane Wennerland.

Roger Svedberg kommer främst att arbeta med jämställdhetsfrågan i Human Rights Commission. Det är ett område som Roger har stort intresse, kunskap och erfarenhet inom. Roger är idag ansvarig för Motornätverket och var tidigare projektledare för Motorprojektet när det startades av Svenska Judoförbundet 2019. Syftet med Motorprojektet och numera Motornätverket är att männen ska vara med och driva jämställdhetsarbetet i svensk judo och de har genom utbildning fått mer kunskap kring genus, makt och manlighetsnormer. 

–       På det första mötet i Human Rights Commission var de tydliga med att vi har kommit olika långt i våra länder på grund av diverse anledningar. I Sverige har vi kommit ganska långt och jag hoppas att jag kan bidra med mina erfarenheter till jämställdhetsarbetet i kommittén, fortsätter Roger Svedberg.

Följande personer ingår i EJUs Human Rights Commission:

Roger Svedberg (SWE)
Magali Baton (FRA)
Veronika Jaki (AUT)
Patrick Wagner (SUI)
Sean Flemming (IRL)
Dragana Golovic (SRB)
Ivan Kaufmann (LIE)
Andrew Scoular (GBR)
Anu Stör (FIN)
Peter Vermeir (BEL)
Filipa Cavalleri (POR)
Sanja Lakovic Bigovic (MNE)

Skribent: Kristin Johansson.