Ny Grand Slam-medalj för unga talangen Tara Babulfath

Tara Babulfath, i blått, mot Shira Rishony från Israel i bronsmatchen under helgens Grand Slam-tävling i Tasjkent. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Idag följde Tara Babulfath upp guldet från Baku Grand Slam för två veckor sedan med en bronsmedalj i 48-kilosklassen på Grand Slam i Tasjkent. I två raka tävlingar på världstouren har 18-åringen tagit medalj. Placeringen ger Babulfath nya viktiga kvalpoäng i jakten på en OS-biljett till Paris i sommar.

Tara Babulfath är bara 18 år och är egentligen förstaårs junior (U21), men har redan börjat klättra rejält på seniorsidan. Som nybörjare på världstouren för seniorer, med bara fem tävlingar bakom sig, har hon redan tagit medalj på två av dem och vunnit mot flera av de bästa i världen.

I dagens tävling vann talangfulla Babulfath från Stockholm hela fem av sex matcher. Bara världssexan och VM-bronsmedaljören från 2022, Abiba Abuzhakynova från Kazakstan, lyckades stå emot svenskans framfart.

Fasthållningsdrottningen Babulfath började dagen med en fasthållningsseger mot Kristina Dudina, som tävlade under neutral flagg, följt av ytterligare en seger genom fasthållning mot Laziza Haydarova från Uzbekistan.

I den tredje matchen stod världsfyran Milica Nikolic från Serbien, som Babulfath mötte i finalen av Baku Grand Slam för två veckor sedan, för motståndet. Det blev en lång och tuff match som slutligen fick avgöras i golden score, där Bababulfath lyckades vinna på ytterligare en fasthållning.

I kvartsfinalen fortsatte Tara Babulfath på samma bana och vann matchen mot Tugce Beder från Turkiet på ippon (full poäng) genom ytterligare en fasthållning.

I semifinalen stod världssexan och VM-bronsmedaljören från 2022, Abiba Abuzhakynova från Kazakstan, för motståndet. Det var en mycket snabb och intensiv match. Babulfath började starkt och fick tidigt en wazari (halv poäng) efter ett kast. I en sekvens bara 30 sekunder senare blev dock svenskan kontrad och ippon (full poäng) dömdes i motståndarens favör och matchen var över.

Dagens första och enda förlust innebar att Babulfath fick ställa in sig på bronsmatch mot Shira Rishony från Israel som bland annat tog brons vid EM 2022. Det blev en tuff match som Babulfath till slut vann genom ytterligare en fasthållning efter en lång kamp i mattan.

Tara i vit judodräkt står på prispallen och håller i sin bronsmedalj.
Tara Babulfath, tredje från vänster, på prispallen på Tashkent Grand Slam. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Nya viktiga OS-kvalpoäng

Inför dagens tävling låg Tara Babulfath på plats 26 på OS rankingen. En placering som innebär direktkvalplats till spelen i Paris. Dagens tredjeplats gav nya viktiga poäng som stärker svenskans position i kvalet till de olympiska spelen i Paris i sommar. Det återstår dock många tävlingar i judons OS-kval och positionen är långt ifrån säkrad.

Svenskarnas tävlingstider på Grand Slam i Tasjkent

Sverige har ytterligare två tävlande på Grand Slam i Tasjkent i helgen. Ida Eriksson tävlar i 70-kilosklassen under lördagen och Marcus Nyman tävlar i 90-kilosklassen under söndagen.

Skribent: Kristin Johansson.