Amanda Orrbo vinner UPP-priset

Lördagen den 23 mars firades Downs syndrom-dagen med en Rocka sockorna-fest på Världskulturmuseet i Göteborg med runt 500 besökare. Då delades även det prestigefyllda UPP-priset 2023/2024 ut. Priset gick till ingen mindre än judokan Amanda Orrbo från Frövi Judoklubb!

Juryns motivering om Upp-pristagaren Amanda Orrbo:

För hennes målmedvetenhet och engagemang inom judo som rönt stora framgångar internationellt. Amanda utmanar fördomar om vad en person med Downs syndrom kan åstadkomma. Hon inspirerar och visar att med ihärdigt arbete, dedikation och en aldrig-ge-upp-attityd kan man övervinna hinder, nå sitt mål och flytta berg.

Om UPP-priset

Vartannat år tilldelar Svenska Downföreningen det prestigefyllda UPP-priset. Priset tilldelas en person/flera personer med Downs syndrom som genom praktisk handling visar initiativförmåga och vilja att utveckla sig själv samt banar väg för andra.

Läs mer om UPP-priset här.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Johan Orrbo.