Rekordmånga deltagare på årets första utvecklingsläger

Helgen den 19-21 januari genomfördes 2024 års första utvecklingsläger i Lindesberg. Lägret lockade cirka 170 deltagare, vilket är rekord på ett utvecklingsläger i den här formen. Lägret var öppet för alla aktiva från 15 år med tävlingsambitioner och med facit i hand kan det konstateras att läget lockade deltagare från alla ålderskategorier, från U15 till veteran. Träningarna hölls av landslagets och judogymnasiets tränarstab.

Lägret inleddes på fredagen då aktiva från utvecklingsgrupp U18 och U21 hade en inledande träning med mycket randori tillsammans med Jane Bridge. Under de följande två dagarna hölls flera pass för samtliga deltagare tillsammans med landslagstränarna. Varje pass var uppdelad i två delar, en teknisk del och en randori-del.

Förbundskapten Viktor Carlsson var en av instruktörerna på lägret. Foto: Katarina Håkansson.

Under lördagen var det förbundskapten Viktor Carlsson och förbundstränare María Gómez som stod för träningarna. Viktor instruerade om hur man kan arbeta mot motståndare som använder sig av låga kasttekniker, till exempel låg seoi nage. Temat för Marías pass var tempoväxlingar (i tachi-waza) – hur man växlar upp i en match, när man ska göra det och när man bör låta bli.

Under lördagseftermiddagen bjöd även landslagsledningen in klubbcoacherna till ett coachmöte.

Under söndagen höll förbundskapten Sally Conway och förbundstränare Frédérik Gourlay i träningarna. Sally höll ett pass om hennes favoritteknik juji gatame, där hon gav sina tips på viktiga nycklar för att lyckas med tekniken. Frédérik instruerade om greppteknik mot motståndare som greppar på samma sida som en själv.

Förbundskapten Sally Conway tar hjälp av Viktor Carlsson för att demonstrera tekniken. Foto: Katarina Håkansson.

Under helgen fick även de aktiva i utvecklingsgrupperna och landslagen genomföra två olika fystester, ett sprinttest och ett hopptest, under ledning av Kalle Engström, ansvarig för fysisk prestationsutveckling hos Svenska Judoförbundet och Adam Nordlund, ansvarig för fysträning och träningsplanering på judogymnasiet.

Sammanfattningsvis var det många aktiva som tog chansen att delta på lägret, både för att utvecklas på lång sikt men också för att vässa formen inför SM om två veckor.

Svenska Judoförbundet vill rikta ett stort tack till alla aktiva, klubbtränare och coacher för den här helgen och vill passa på att önska alla som ska delta på SM i Trollhättan ett stort lycka till!

Gruppbild på utvecklingslägrets deltagare. Foto: Katarina Håkansson.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto huvudbild: Frédérik Gourlay.