Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” hösten 2023

Liam Vall från Grums Judoklubb och Siri Haglund från Östra Aros Judoklubb är höstens vinnare av stipendiet ”Bra träninskompis”. Stipendiet går till ungdomar mellan 11 och 16 år som har utmärkt sig för att vara en bra träningskompis och som lever efter judons värdegrund, både i och utanför dojon. Stipendiet är på 2000 kr.

”Bra träningskompis” är från början ett vandringspris som Judoklubben Jinkei delade ut till en av sina medlemmar varje år. Priset gick till den medlem som under året utmärkt sig särskilt genom att vara en bra träningskompis. Men då klubben valde att lägga ner sin verksamhet 2019 beslutades det att inrätta en fond till dess minne som förvaltas av Svenska Judoförbundet. Stipendiet är på 2000 kr och delas ut två gånger per år, till två ungdomar av olika kön.

Syftet med fonden är att uppmuntra kamratskap mellan judoka. Fokus hos stipendiaterna ska ligga på att finnas där för andra, hjälpa och utveckla andra och att verkligen värna om judons värdegrund.

Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” hösten 2023:

Liam Vall, 12 år, Grums Judoklubb:
Liam är den lilla killen med det stora hjärtat! (Även om han blivit väldigt lång under sommaren!) Han är oerhört ödmjuk och snäll mot alla men är också tuff och tävlingsinriktad på ”rätt” sätt. Liam ser alltid alla på mattan och alla får vara med! Han är alltid duktig på att pusha och hjälpa andra på mattan och har alltid nära till skratt som smittar av sig på andra. Tack Liam för ditt engagemang!

Siri Haglund, 12 år, Östra Aros Judoklubb

Siri har trots sin unga ålder en fascinerande uppmärksammande blick för de andra på träningen. Hon märker direkt när någon saknas på träningen och undrar var de är. Hon hjälper spontant till att lära ut till andra som är nyare på ett ödmjukt sätt som får dem att känna sig lika mycket värda oavsett grad och ålder. Genom att ha nära till skratt sprider hon glädje och utanför mattan berättar hon gärna för alla om judon, vilket har lett till att klubben fått flera nya som börjat i olika åldrar. Hon kan komma till nybörjarträningen enbart för att vara träningskompis till någon ny som har börjat för att de ska känna någon i början. Östra Aros Judoklubb är tacksamma att få ha henne i klubben och ser fram emot att se henne utvecklas som människa, både på och utanför mattan med den vänskapen, ödmjukheten och inställningen till judon och andra människor.

Skribent: Kristin Johansson
Foto: Linn Sundfors och Sofie H.