Lag- och kata-SM 2023 – så gick det!

2023 års lag- och kata-SM gick av stapeln den 9 december i Eriksdalshallen i Stockholm. På lag-SM deltog 20 lag, varav 14 herrlag och 6 damlag, vilket är fler lag än på många år! Vinnare på damsidan blev återigen Frövi Judoklubb för sjunde året i rad, vilket är nytt rekord! På herrsidan lyckades Stockholms Judoklubb också att försvara sitt guld från förra året! Det blev klubbens tredje lag-SM-guld genom tiderna. På kata-SM blev Ossi Taurianinen och George Vuger från Kristianstad Judoklubb de stora vinnarna när de tog hem två guld och ett silver.

Lag-SM

I damernas final ställdes hemmalaget Stockholms Judoklubb mot regerande svenska mästarna Frövi Judoklubb. Efter samtliga matcher stod till slut Frövi judoklubb som segrare. Frövis damlag blev därmed historiska genom att ta hem sitt sjunde raka lag-SM-guld; 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 och 2023 (2020 var lag-SM inställt p.g.a. pandemin). Förra året blev Frövi JK historiska genom att vinna lag-SM för sjätte gången i rad, och nu slog de alltså sitt egna rekord genom att vinna ytterligare ett år. Tidigare har ett fåtal herr- och damlag vunnit fem lag-SM i rad.

I herrarnas final blev det precis som förra året derby mellan Stockholmsklubbarna Spif Judo (lag 1) och Stockholms judoklubb. Och likt förra året var det Stockholms judoklubb som drog det längsta strået och försvarade guldet från ifjol. Årets guld var Stockholms judoklubbs tredje lag-SM-guld någonsin. Det första var 1984, därefter 2022 och nu 2023.

Resultat lag-SM damer 2023

1. Frövi Judoklubb
2. Stockholms Judoklubb
3. Judoklubben Aktiv
3. IK Västra Mölndal

Resultat lag-SM herrar 2023

1. Stockholms Judoklubb
2. Stockholmspolisens IF Judoklubb (Spif Judo), lag 1
3. Lindome Judoklubb
3. Frövi Judoklubb

Frövi JKs vinnande lag bestod av:

Leila Avdic, -57kg
Mira Kördel, -57kg
Ella Andersson, -63kg
Ingrid Nilsson, -70kg
Frida Karlsson, -70kg
Liv Johnsson, +70kg

Lagledare: Peter Andersson, Mattias Peterson och Anna Bernholm

Stockholms JKs vinnande lag bestod av:

Oskar Jaskari, -66 kg
Henry Ghisler, -66 kg
Ville Mattsson, -73 kg
Heydar Pashaev, -73 kg
Miljohn Maxlin, -73 kg
Luka Trifkovic, -81 kg
Pelle Mattsson, -81 kg
Olle Mattsson, -90 kg
Nils Mattsson, +90kg
Emil Mattsson, +90 kg

Lagledare: Ulf Lindblom.

Samtliga resultat hittar du här.

Kata-SM

Kata-SM avgjordes för ovanlighetens skull sida vid sida med lag-SM i stora hallen i Eriksdalshallen. Tanken var att kata-SM skulle ha genomförts i den lilla hallen men på grund av en dubbelbokning flyttades även kata-SM in i stora hallen. Kata-SM avgjordes i fyra olika kator; nage no kata, katame no kata, ju no kata och kodokan goshin jutsu.

Resultat kata-SM 2023

Nage no kata

1. George Vuger och Ossi Tauriainen, Kristianstad JK
2. Max Falck och Emanuel Andersson, Högdalens JK
3. Jan Gasser och Niss Jonas Carlsson, Solna JK

Katame no kata

1. George Vuger och Ossi Tauriainen, Kristianstad JK
2. Lisa Bergström och Petra Eriksson, Lerums JK
3. Julia Hamilton och Emanuel Andersson, IK Södra och Högdalens JK

Ju no kata

1. Julia Hamilton och Caroline Bergström, IK Södra
2. George Vuger och Ossi Tauriainen, Kristianstad JK
3. Petra Eriksson oc Lisa Bergström, Lerums JK

Kodokan goshin jutsu

1. Dennis Rundström och Calle Rundström, Färgelanda JK
2. Micael Öberg och Tomas Rundqvist, IK Södra
3. Patrik Östemar och Rasmus Östemar, Korpehôla JK

Samtliga resultat hittar du här.

Bilder från lag- och kata-SM

Vi hade ett par fotografer på plats under lag- och kata-SM som du gärna får använda bilder från. Läs dokumentet Så använder du bilder från Svenska Judoförbundet först så att du vet hur bilderna får användas.

Bilderna kommer att laddas upp här.

Svenska Judoförbundet vill rikta ett stort tack till IK Södra, Stockholms JK och Spif judo för ett väl genomfört mästerskap!

Skribent: Kristin Johansson.
Fotograf huvudbild: Harald Weidinger.