Rapport från riksmästerskapet för distriktslag (lag-RM) 2023

Riksmästerskap för distriktslag, även kallat lag-RM 2023, är utan tvekan årets höjdpunkt för unga tävlingsaktiva  i judo-Sverige. Under året utser distrikten sina lag genom olika RM-läger runt om i landet, och allt kulminerar i november varje år när Frövi Judo välkomnar alla till Lindesbergs Arena för lag-RM.

På fredagskvällen anländer alla lagen för invägning. Sedan ger sig deltagarna ut på stan för att tillsammans njuta av maten på något av Lindesbergs många matställen.

Efter detta checkar alla in i klassrummen på Lindes skola, där lagen bor tillsammans. Många har åkt långt, och i år deltog lag från Södra Norrlands JF ända ner till Judo Syd.

Lördag morgon inleds med en gemensam frukost på arenarestaurangen.

Klockan 09:00 står de första fyra lagen redo, och domarna går igenom laguppställningen. Då är det dags för årets upplaga av lag-RM att starta.

Redan i den första omgången stiger temperaturen i arenan. Stämningen är på topp, och publikens entusiasm är tydlig.

Under årets tävling deltog totalt 18 lag: 8 Pojklag, 7 Flicklag och 3 mixlag från följande distrikt Upplands JF, Judo Syd, Värmland Örebro JF, Stockholms JF, Södermanland-Östergötlands JF, Västergötlands JF, Göteborgs JF och Södra norrlands JF.

Tävlande. Foto: Alf Tornberg.
Tävlande. Foto: Alf Tornberg.

Trots seedning efter förra årets resultat, är lottningen tuff för flera av favoriterna. 

När dagen är över har Stockholms pojklag besegrat Värmland Örebros pojklag efter en tuff finalmatch. 

Finalen för flickorna var även den tuff. Värmland-Örebro hade ett guld att försvara och Västergötlan, som var i final för första gången, hade allt att vinna. Men Värmland Örebro drog längsta strået och försvarade sitt guld från 2022.

Mixlagen hade inga finaler, men Värmland Örebro vann samtliga sina matcher och tog hem guldmedaljen.

Stockholms judoförbund vann RM för pojklag. Foto: Alf Tornberg.
Värmland Örebro judoförbund vann RM för flicklag. Foto: Alf Tornberg.

Dagen avslutades med en prisutdelning och de mycket populära chipslådorna. Varje lag som stod på prispallen fick förutom en medalj även en pokal till sitt distrikt och en stor låda chips att dela på. Dessutom delades utmärkelser ut till bästa pojke och flicka i varje distriktslag, samt extra priser till imponerande prestationer på mattan med goodie bags från sponsorer.

Prispall för flicklagen. Guld till Värmland Örebro JF, silver till Västersgötlands JF, brons till Judo syd och Stockholms JF. Foto: Alf Tornberg.
Prispall för pojklagen. Guld till Stockholms JF, silver till Värmland Örebro JF, brons till Upplands JF och Judo syd. Foto: Alf Tornberg.
Prispall för mixlagen. Guld till Värmland Örebro JF, silver till Upplands JF och brons till Judo syd. Foto: Alf Tornberg.

Senare på kvällen avslutades evenemanget med en traditionell taco-buffé, ett mycket uppskattat inslag som avslutade en fantastisk dag i Lindesberg, med många imponerande prestationer.

Efter en god natts sömn avslutades helgen med två träningspass och mycket randori.

Vi ser fram emot att ses igen nästa år!

/ Johan Orrbo, Frövi Judoklubb

Publicerat av: Kristin Johansson.