Meriterad svensk trupp till judo-EM!

Marcus Nyman i blå judodräkt knyter handen i en segergest.

Det är en stark svensk trupp som tävlar på EM i judo i Montpellier, Frankrike, den 3-5 november. Truppen består VM-bronsmedaljören från i år, Marcus Nyman, EM-bronsmedaljören från 2019 Anna Bernholm, bronsmedaljören från U23-EM 2020, Ida Eriksson, och den 17-åriga EM-debutanten Tara Babulfath, som har flera EM- och VM-medaljer i U18 på meritlistan.

Samtliga i den svenska truppen till årets europamästerskap har visat att de kan prestera på internationella mästerskap – där samtliga har tagit minst en EM- eller VM-medalj tidigare! Med stark uppställning finns förstås en förhoppning om ytterligare medaljer även vid årets europamästerskap!

Den svenska truppen

Marcus Nyman, -90 kg

Marcus Nyman är utan tvekan Sveriges mest meriterade judoka. Redan 2010 tog han som 19-åring Sveriges första EM-guld genom tiderna! Därefter har han under mer än ett decennium tillhört den absoluta världseliten i judo. På meritlistan finns bland annat två VM-brons (2023, 2021), ett EM-guld (2010) och två EM-brons (2016, 2011)! Marcus Nyman har deltagit på tre OS med en bronsmatch, som han tyvärr förlorade, i Rio de Janeiro 2016 som främsta merit. Nu siktar 33-åringen mot sitt fjärde OS och drömmen om att ta sin första OS-medalj!

Marcus Nyman bor i Stockholm och tillhör Stockholmspolisens IF.

Anna Bernholm, -70 kg

Anna Bernholm var inför OS i Tokyo etablerad i världstoppen och tog många fina placeringar på världstouren. Hennes främsta mästerskapsmeriter är bronset vid Europiska spelen (tillika EM i judo) i Minsk 2019 och femteplatsen på VM samma år. Strax innan OS skadade Bernholm knät och tävlade på OS utan korsband. Direkt efter olympiska spelen i Tokyo opererades Bernholm och därefter följde en lång rehabilitering. Hon gjorde comeback på tävlingsmattan på VM i oktober 2022. Bernholms bästa resultat i år är en bronsmedalj på Grand slam i Tasjkent. 32-åringen satsar nu mot sitt andra OS.

Anna Bernholm kommer från Molkom i Värmland, bor i Stockholm och tillhör Frövi judoklubb.

Ida Eriksson, -70 kg

25-åriga Ida Eriksson debuterade i seniorlandslaget 2022 och har sedan dess klättrat stadigt uppåt. För bara en vecka sedan tog hon sin främsta merit i karriären – ett silver på Grand Slam i Abu Dhabi! Vid tävlingen visade Eriksson att armbågsskadan hon ådrog sig i somras endast är ett minne blott och att hon är tillbaka starkare än någonsin!

Erikssons främsta mästerskapsmerit är ett brons på U23-EM 2020. Hon har ännu ingen medalj på seniormästerskap men gjorde en stark insats i sin EM-debut i fjol då hon bland annat slog ut den regerande världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic från Kroatien. Ida Eriksson satsar nu mot sitt första OS – en plats hon konkurrerar om med klubbkamraten Anna Bernholm. Detta då endast en per viktklass från samma nation får delta på OS.

Ida Eriksson kommer även hon från Molkom i Värmland och tillhör Frövi Judoklubb. Eriksson bor idag i Malmö och tränar vid det nationella elitcentret för judo i Malmö.

Tara Babulfath, -48 kg

Tara Babulfath är en av världens största judotalanger! 17 år gammal har hon erövrat det mesta som går i sin ålderskategori, U18. Hon har bland annat ett VM-silver (2022) och ett VM-brons (2023) samt ett EM-guld (2022) och ett EM-silver (2021) i U18. För att utvecklas vidare och få mer erfarenhet har hon nu börjat tävla mer mot både juniorer (U21) och seniorer. I maj i år debuterade Babulfath på VM för seniorer och nu gör hon även debut på EM.

Tara Babulfath bor i Stockholm och tillhör Stockholms judoklubb.

Meriterade coacher

Den svenska truppen coachas av landslagschef Jane Bridge och förbundskapten Sally Conway som själva har tagit EM-, VM- och OS-medaljer under sina aktiva karriärer. 

Svenskarnas tävlingstider

Fredag 3/11: Tara Babulfath, -48 kg.
Lördag 4/11: Anna Bernholm, -70 kg och Ida Eriksson, -70 kg.
Söndag 5/11: Marcus Nyman, -90 kg.

Tävlingarna startar kl. 10.00 och finalpasset startar kl. 16.00 samtliga dagar. Tävlingen går att följa live på judotv.com.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto:Tamara Kulumbegashvili.