Brons till Karl Baker på Veteran-VM 2023

Karl Baker i vit judodräkt står på prispallen.

Karl Baker (längst till höger) tog brons på veteran-VM 2023. Foto: Gabriela Sabau.

I juni i år tog Karl Baker från Lugi Judoklubb brons vid veteran-EM i Slovenien. Knappt fem månader senare slog han till igen. Den 31 oktober tog han även brons vid veteran-VM, i klassen M50, -90 kg, i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Baker gick in i andra omgången i tävlingen och vann sin första match mot mongolen Gelgee. Nästa match, mot guldmedajören från veteran-VM 2019, azeerien Mubariz Jafaro, gick tyvärr inte svenskens väg. Förlust i matchen innebar att Baker fick ställa in sig på återkval.

I återkvalet fick Baker först möta Chaliha från Indien, en match som svensken vann. Vinst innebar match mot guldmedajören från veteran-VM 2022, Kanat Mambetov från Kazakstan. Även denna vann Karl Baker vilket gjorde honom klar för bronsmatch.

I bronsmatchen ställdes Karl Baker mot Stefano Pressello från Italien som vunnit både veteran-VM 2019 och veteran-EM tidigare i år. Matchen såg på pappret ut att kunna bli en spännande drabbning, men Baker tog kommandot snabbt och vann matchen genom halslås efter bara drygt en minut, vilket innebar brons till Sverige!
 
Detta var Karl Bakers femte internationella IJF-mästerskapsmedalj som veteran.
Han har sedan tidigare ett veteran-VM-silver från 2018, ett veteran-VM-guld från 2021 samt tre veteran-EM-brons från 2015, 2022 och 2023.

Skribent: Kristin Johansson.