Sveriges trupp till junior-VM

Tara Babulfath (i blått) tog brons på kadett-VM (U18) tidigare i år. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.

Den 4-7 oktober tävlar Sveriges framtidslöften om medaljerna på junior-VM i Odivelas, Portugal. Det är en stark svensk trupp på fem aktiva som reser till Portugal, där samtliga i truppen har tagit medalj vid minst en europacup i år. Med i den svenska truppen finns bland annat den nyblivna bronsmedaljören från kadett-VM (U18-VM), Tara Babulfath, samt vinnaren av europacupen för juniorer i Skopje, Lukas Roswall.

– Vi har en bra trupp i svenska mått mätt, flera i truppen har gjort bra matcher mot några av de bästa i världen. Om de gör det de ska så kan det bli lyckade resultat, säger förbundskapten Viktor Carlsson.

– Det är såklart väldigt hög nivå på ett junior-VM. Det kan nästan jämföras med delar av världstouren. Tar man medalj på ett junior-VM så ligger man på en väldigt hög nivå. För alla utom Lukas är det premiär på junior-VM, så det blir en viktig erfarenhet inför framtiden för samtliga, fortsätter Viktor Carlsson.

Det största svenska hoppet står den unga judotalangen Tara Babulfath från Stockholm för. VM-debutanten, Tara Babulfath, -48 kg, är överlägsen i sin åldersklass, U18, där hon länge varit ohotad förstarankad i världen. Trots att hon bara är 17 år har Babulfath redan ett VM-silver, ett VM-brons, ett EM-guld och ett EM-silver som kadett (U18) på meritlistan. För att utvecklas vidare och få möta tuffare motstånd har Babulfath nu börjat tävla mot både juniorer (U21) och seniorer. Även på juniornivå har hon visat framfötterna och tagit medalj på samtliga fem europacuper hon ställt upp i, varav fyra guld och en silver. Inför junior-VM är hon rankad 4:a i världen bland juniorerna. I maj fick Babulfath även möjlighet att samla på sig fler erfarenheter för framtiden när hon debuterade på VM för seniorer. Nu på onsdag gör hon alltså även debut på junior-VM.

En annan att hålla ett extra öga på är Lukas Roswall från Lidköping som visat upp fina resultat i år, med bland annat ett guld och ett brons vid europacuper för juniorer. Han har även en sjundeplats från årets junior-EM i bagaget. Roswall studerar idag vid det nationella elitcentret för judo i Malmö. 

Sveriges trupp till junior-VM

Tara Babulfath, Stockholms JK
Gretha Östlind, JK Aktiv
Maya Ribeiro Novais, Stockholmspolisens IF
Pelle Mattsson, Stockholms JK
Lukas Roswall, Lidköpings BK

Coacher är Jane Bridge, landslagschef och Viktor Carlsson, förbundskapten. 

Svenskarnas tävlingstider

Tara Babulfath, -48 kg, tävlar på onsdag.
Gretha Östlind, -63 kg, tävlar på torsdag.
Maya Ribeiro Novais, -70 kg, och Pelle Mattsson, -81 kg, tävlar på fredag.
Lukas Roswall, -100 kg, tävlar på lördag.

I skrivande stund är tävlingstiderna ej fastställda. Tävlingen går att följa live på https://judotv.com/.

Skribent: Kristin Johansson.