Svenska Judoförbundet tar ställning mot EJUs beslut

Fredagen den 6 oktober beslutade Europeiska judounionen (EJU)  att ryssar och belarusier tillåts att tävla vid Malaga Senior European Cup 14-15 oktober och EM i Montpellier den 3-5 november. Beslutet togs efter en omröstning i frågan i EJUs Executive Commission.

Svenska Judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola är invald i EJUs Executive Commission och deltog i omröstningen men poängterar att Svenska judoförbundet har motsatt sig beslutet.

– Vi i de nordiska länderna har reserverat oss mot detta och vi har inte röstat ja i den här frågan, säger Kristiina Pekkola.

Kristiina Pekkola fortsätter med att beskriva bakgrunden till beslutet.

– I samråd med Riksidrottsförbundet har de nordiska ländernas olympiska och paralympiska kommittéer samt de nordiska ländernas nationella idrottsförbund valt att stå enade i frågan om ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott. Vi säger gemensamt nej till detta mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina.

Skribent: Kristin Johansson.