Grand slam-silver för Ida Eriksson

Kampen om OS-platser är som vanligt hård i damernas -70 kg. Idag tog Ida Eriksson ett rejält kliv upp på en OS-plats genom en silvermedalj på Grand slam i Abu Dhabi. På vägen fram besegrade Eriksson bland annat världstrean och OS-silvermedaljörskan Michaela Polleres från Österrike.

I juli avbröts Ida Erikssons väg mot OS i Paris när hennes armbåge gick ur led. När Eriksson nu äntligen var tillbaka på tävlingsmattan blev det något av en succé. Eriksson var inför dagen rankad 23 på världsrankningen.

Efter två stabila segrar mot danska Laerke Olsen och kazakiska Ekaterina Tokareva väntade världstrean och OS-silvermedaljörskan från Tokyo, Michaela Polleres från Österrike. En judoka som Eriksson hade 0-2 mot i inbördesmöten. Likaläge vid matchens slut gjorde att avgörandet kom i förlängningen, golden score, och det var Eriksson som stod för den avgörande (gyllene) poängen, en waza-ari, vilket tog Eriksson till semifinal.

Brittiska Kelly Petersen Pollard, rankad 15, var semifinalmotståndare. En match som blev ännu längre. Båda två hade två shido (varningar), där en tredje leder till diskvalifikation, när Eriksson avgjorde matchen, 2.30 in i golden score, återigen på waza-ari.    

Finalen gick mot ryska Madina Taimazova, som tävlade under neutral flagg. Taimazova är känd för en evighetslång match under OS, där hon till slut tog en bronsmedalj. Nu blev det guld till Taimazova eftersom Eriksson drog på sig en tredje shido med knappa minuten kvar och fick nöja sig med en silvermedalj. Erikssons första Grand slam -medalj.

I en intervju på plats konstaterade Eriksson att hon var glad att bara få var med igen efter skadan, och det gjorde att hon inte kände så mycket press. Eriksson var nöjd med finalplatsen och silvret, men också att man vill ju alltid vinna när man är så nära.

Svenskarnas väg mot OS

Ida Erikssons kamp om OS-biljetterna står inte bara mot utländska judoka, utan även mot en annan värmländska, Anna Bernholm. Endast en av de två kommer att få åka till OS, även om båda skulle nå en OS-plats, då de tävlar i samma viktklass. Innan Abu Dhabi hade Bernholm en så kallad Europa-kvotplats till OS.

Marcus Nyman är på OS-plats i -90 kg.    

Det återstår nio IJF-tour-tävlingar innan det två år långa kvalet summeras. Det innebär att ingen av svenskarna ännu har en säker OS-plats.

Skribent: Christer Löfgren.
Publicerat av: Kristin Johansson.
Foto: Lars Moeller Jensen, IJF.