Till minne av Solveig Malmkvist Bennerström

Det är med sorg vi tvingas meddela att judoikonen Solveig Malmkvist Bennerström, 90 år, har somnat in lugnt och stilla på onsdagen efter en kort tids sjukdom. Solveig var en stor pionjär inom judon och blev somras den första kvinnan i Norden att erhålla 7:e graden av svart bälte för sina insatser för svensk och internationell judo. Nyheten uppmärksammades i både tv och radio och fick även stort genomslag i sociala medier. Solveig intervjuades bland annat i TV4 Nyhetsmorgon.

Solveig Malmkvist Bennerström fullkomligt älskade judo och vigde hela sitt vuxna liv åt sporten. Hon började träna judo som 30-åring, 1962. Hon var då den första och enda kvinnan i Sverige att utöva judo. Sedan dess har hon hängett sig helt åt judon och varit med och utvecklat sporten. Hon gått i bräschen för judo för kvinnor, hon engagerade sig i  judo för personer med funktionsnedsättningar och hon har tränat upp flera VM- och EM-medaljörer. Ända fram till sin död var hon fortfarande aktiv, om än i mindre omfattning.

Läs mer om Solveig här.

Våra tankar går till Solvegis närmaste!

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: IK Södra.