Karl Bååthe tilldelas elitidrottsstipendium

Karl Bååthe (i vitt) kom på 5:e plats vid European open i Tallin 2023. Foto: Kostadin Andonov.

Karl Bååthe är en av 50 elitaktiva som tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kr för sin satsning på elitidrott kombinerat med studier på eftergymnasial nivå.  

Den 18 september offentliggjorde Svenska Riksidrottsförbundet vilka som blev 2023-2024 års elitidrottsstipendiater. Med på listan finns judokan Karl Bååthe från IK Södra.

Karl Bååthe är ett av framtidshoppen inom svensk judo och är med i Svenska Judoförbundets landslagsverksamhet, i utvecklingsgrupp senior. Han har bland annat regerande nordisk mästare och har även ett SM-guld och ett SM-brons på meritlistan. Men den största bedriften hittills är 5:e platsen på European Open i Tallin tidigare i år. Nu fortsätter han sin satsning med siktet inställt på OS i Los Angeles 2028.

Parallellt med elitsatsningen i judo studerar Karl till civilingenjör i farkostteknik på KTH i Stockholm. Han har precis påbörjat femte terminen på programmet.

Om RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium

Elitidrottsstipendiet är ett samarbete tillsammans med Svenska Spel och ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Genom elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska spel kunna så långt som möjligt skapa goda förutsättningar för landslagsutövare så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Syftet med stipendiet är kunna ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. 

– Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet, i ett uttalande på RF:s hemsida.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium har deltats ut sedan 1980, och många framgångsrika idrottare har fått stipendiet. 

Det här ingår i stipendiet:

 • Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 50 aktiva.
 • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin, och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
 • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
 • Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
 • Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Fakta om elitidrottsstipendiet 2023-2024:

 • Antal sökande var 353 idrottare från 36 olika specialidrottsförbund.
 • Av de sökande var 165 män (47 procent) och 188 kvinnor (53 procent).
 • 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
 • Stipendiaterna är från 36 specialidrottsförbund och 40 olika idrotter.
 • 28 stipendiater är kvinnor (56 procent) och 22 är män (44 procent).
 • Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola, sju studerar utomlands.

Läs mer om elitidrottsstipendiet och se hela listan av stipendiater på RF:s webb.

Skribent: Kristin Johansson.