VM-brons till Tara Babulfath

Tara Babulfath (i blått) vinner brons på VM för kadetter 2023. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.

Efter en tuff tävlingsdag kunde till slut judotalangen Tara Babulfath (-48 kg) bärga hem bronset på VM för kadetter (U18) i Zagreb, Kroatien. Babulfath är i och med medaljen första svensk genom tiderna att vinna två medaljer på VM för kadetter.  

Trots att hon bara är 17 år har Tara Babulfath från Stockholm redan hunnit vinna ett EM-guld, ett EM-silver och ett VM-silver i sin åldersklass, U18 (kadett). Idag kammade hon hem ytterligare en internationell mästerskapsmedalj till samlingarna – ett VM-brons!

Babulfath hade en tuff tävlingsdag med långa matcher. Totalt avgjordes 3 av 5 matcher i golden score.

I första matchen ställdes Babulfath mot Hatayama från Japan. En match som Babulfath till slut vann i golden score efter att motståndaren fått tre varningar. Andra matchen mot Lee från Sydkorea avgjordes på liknande sätt, i golden score efter att motståndaren fått tre varningar.

I kvartsfinalen ställdes Babulfath mot Korcakova från Tjeckien. Babulfath fick tidigt wazari (halv poäng) efter en benteknik och fullbordade sedan matchen med en fasthållning som gav ippon (full poäng) och seger till Babulfath.

Semifinalen mot Diaz Hernandez från Spanien blev Babulfaths enda förlust för dagen. Matchen var jämn och gick även den till golden score. Väl där tilldelades Babulfath en tredje varning, vilket gav spanjorskan segern. Diaz Hernandez gick sedan hela vägen och tog guldet.

Babulfath fick i stället ställa in sig på bronsmatch mot Jamalova från Uzbekistan. Knappt tre minuter in i matchen lyckades Babulfath få till en fasthållning på Jamalova och VM-bronset i 48-kilosklassen var säkrat.

VM-bronset är Babulfaths andra VM-medalj för kadetter och Sveriges tredje någonsin. Babulfath är i och med medaljen första svensk genom tiderna att vinna två medaljer på VM för kadetter.  

Foto: Frédérik Gourlay.
Från vänster: Jane Bridge (landslagschef), Tara Babulfath, Frédérik Gourlay (förbundstränare). Foto: Mohammad Babulfath.

Skribent: Kristin Johansson.