Nu lanseras JudoFitness – ett helt nytt tränings- och tävlingskoncept

Nu lanserar Svenska Judoförbundet JudoFitness, är ett särskilt framtaget fysprogram, med syfte att bygga upp den snabbhet, explosivitet, styrka, uthållighet och kondition som behövs i judo. JudoFitness är till för alla och kan användas både av aktiva judoka som vill utveckla sin fysik för att bli bättre på judo och som en alternativ träningsform och en annan ingång till judon för icke judoka. Nu släpps de första 8 utmaningarna!

– Med JudoFitness vill vi erbjuda ett effektivt träningsprogram som är tillgängligt för alla och som kan anpassas individuellt. Detta för att höja den fysiska nivån på svenska judoka, både på tävlings- och motionsnivå. Programmet ska även kunna användas som en kartläggning av individuella såväl som generella styrkor och svagheter, säger Mikaela Barrera Birath, projektledare för projektet Alternativa tävlingsformer.

Mer om JudoFitness och hur du kommer igång

JudoFitness ett helt nytt träning- och tävlingskoncept framtaget av Svenska Judoförbundet.  Träningsupplägget består av ett antal färdiga träningspass. Varje pass innehåller ett förslag på uppvärmning, en styrkedel och en så kallad JudoFitness-utmaning. Nu släpps de första 8 utmaningarna så att du kan börja träna JudoFitness!

För att börja med JudoFitness behövs bara tillgång till träningsupplägget som finns i dokumentbanken (Tips! Börja med att läsa dokumentet JudoFitness träningsprogram) samt en lokal med den utrustning som behövs. Det går även att modifiera en del av övningarna om man skulle sakna redskap. Förhoppningen är att så många som möjligt kan genomföra JudoFitness på sin judoklubb, men det går också att träna JudoFitness på en modern träningsanläggning.

Utmaningarna kan göras individuellt eller i grupp men rekommenderat är att prova dessa utmaningar tillsammans på klubben, för att kunna hjälpa och stötta varandra. Utmaningarna är framtagna främst för vuxna och äldre ungdomar men fungerar också bra för yngre att göra. Anpassa i så fall vikter och redskap så att de matchar kroppsstorlek och fysisk mognad hos de yngre deltagarna. 

Det är viktigt att övningarna utförs med god teknik för att uppnå bästa utveckling och i största möjliga mån undvika skador. Är du osäker på tekniken, be gärna någon om hjälp. Övningarna ska kännas bra att göra! På Youtube finns instruktionsfilmer för övningarna.

Här kan du lära dig mer om JudoFitness och hur det går till: judo.se/judofitness.

Vill du dela med dig av dina resultat eller utmana andra att slå dina resultat? Dela gärna resultaten under hashtagen #JudoFitness för att sprida dem! Denna hashtag kan såklart också användas även om du inte vill dela dina resultat utan bara visa att du provar JudoFitness.

Fler pass släpps efterhand – din hjälp behövs för utvecklingen av JudoFitness!

JudoFitness utvecklas kontinuerligt och nya utmaningar kommer att släppas löpande. Detta för att involvera klubbar och medlemmar i svensk judo i processen och för att säkerställa att utmaningarna är bra nog.

– Förhoppningen är att så många som möjligt vill vara med och testa träningsformen och bidra till att utveckla det till ett så användbart system som önskat. Detta ska kunna bidra till att skapa ett nytt och komplett träningskoncept att erbjuda både nya och befintliga medlemmar. På detta vis finns möjligheten att öka medlemsantalet genom att erbjuda en alternativ ingång till judo, men också att höja den fysiska kvaliteten på svenska judoka och därmed öka chansen till bättre tävlingsresultat, säger Emil Edmar, en av konceptutvecklarna.

– Du som provar dessa utmaningar får gärna skicka feedback och berätta vad du tycker. Det kan handla om allt från valet av övningar, övningsordning och relevans för judo till hur beskrivningarna av utmaningarna ser ut. Har du förslag på hur det kan förbättras får du gärna dela med dig, säger Mikaela Barrera Birath.

Gillar du utmaningarna och vill testa fler? Hör av dig så kan du vara med och testa nya utmaningar som är under utveckling. Kommer du på egna utmaningar som du tror hade passat att ha med, prova dem och skicka in förslag! JudoFitness utvecklar vi inom svensk judo tillsammans!

Feedback, frågor eller förslag på förbättringar kan mejlas till mikaela.barrera.birath@judo.se.

Så togs JudoFitness fram och personerna bakom konceptet

JudoFitness har tagits fram av Svenska Judoförbundet genom projektet Alternativa tävlingsformer. Idén med JudoFitness är skapad av en tidigare projektgrupp och konceptet har sedan arbetats vidare av Mikaela Barrera Birath och Emil Edmar, med stöttning från Gretha Östlind.

Mikaela Barrera Birath är förbundstränare i Svenska Judoförbundets landslagsorganisation och har mångårig erfarenhet som judotränare. Hon är projektledare för projektet Alternativa träningsformer.

Emil Edmar är en tidigare aktiv landslagsjudoka med lång erfarenhet av internationell tävlingsjudo. Han är universitetsutbildad i Idrottsvetenskap både på Göteborgs Universitet och på University of Bath och har bland annat arbetat som personlig tränare och crossfit-instruktör.

Gretha Östlind är en tävlingsaktiv judoka med meriter på juniorlandslagsnivå och som just nu tränar vid Svenska Judoförbundets elitcenter för judo i Malmö parallellt med universitetsstudier i Idrottsvetenskap.

Publicerat av: Kristin Johansson.
Foto: Mikaela Barrera Birath.