Emil Jabiyev femma på VM

Emil Jabiyev (i vitt) mot Hakimjon Makhkamov från Uzbekistan i match om bronset på kadett-VM 2023. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.

För en månad sen tog Emli Jabiyev brons på Europaungdoms-OS (EYOF), igår tog han hem femteplatsen på VM för kadetter (U18) i 90-kilosklassen! En mycket fin insats och ett styrkebesked för framtiden då Jabiyev har ytterligare ett år kvar som kadett.

Emil Jabiyev avslutar Sveriges deltagande i kadett-VM i Zagreb, Kroatien, med en stark femteplats i 90-kilosklassen under lördagen. Bronsmedaljen var nära, men i bronsmatchen var det uzbeken Makhkamov som drog längsta strået denna gång.

Jabiyev startade dagen med en stabil vinst mot Alexandru Dinca från Rumänien. I andra matchen stod Kuka från Kosovo för motståndet. Även här en strålande insats av Jabiyev som i matchens slutskede fick in ett kast som följdes upp av en fasthållning vilket gav ippon (full poäng) och matchvinst.

I kvartsfinalen ställdes Jabiyev mot den explosive Kotsoev från Azerbajdzjan som redan efter 11 sekunder kastade svensken och fick wazari. Efter knappa minuten knöt Kotsoev ihop säcken efter ytterligare ett kast, vilket innebar att Jabiyev istället fick ställa in sig på återkval.

I återkvalet besegrades hemmahoppet Bozic från Kroatien efter att Jabiyev fått in två starka kontringar.

I bronsmatchen ställdes Jabiyev mot Makhkamov från Uzbekistan. Den här gången var Makhkamov starkast och gick vinnande ur matchen vilket innebar en femteplats för Jabiyev.

En fin insats där Emil Jabiyev återigen visar att han tillhör världstoppen i sin åldersklass!