EM-guld i lag till Oscar Widegren

Oscar Widegren från Ekerö judoklubb tog guld vid under lag-EM i judo för synskadade i Rotterdam den 10 augusti. Widegren stod för en fantastisk insats och blev något av lagets hjälte när han vann alla sina matcher. En härlig revansch från det individuella mästerskapet dagen innan där han slutade på plats 5 av 9. Widegrens insats under lagtävlingen bådar gott inför det stundande världsmästerskapet om ett par veckor.

Lag IBSA tillsammans med sina coacher. Oscar Widegren och coach Mikaela Barrera Birath längst till höger i bilden. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.

Referat från lag-tävlingen

Widegren som var den enda svensken på mästerskapet, tävlade i det internationella laget IBSA (International Blind Sport Association) tillsammans med Alexandru Bologa och Daniel Vargoczki från Rumänien och Daniël Knegt  från Nederländerna.

I första omgången mötte laget IBSA Ukraina där Widegren ställdes mot Tropinov som han förlorade bronsmatchen mot dagen innan. Nu tog Widegren revansch och lyckades göra en mycket mer stabil insats och kastade ukrainaren på ko-uchi-gake och fick wazaari (halv poäng) och fasthållning direkt efter som gav honom vinsten. Lagmatchen slutade 3-3 och en match lottades att köras om. Det blev Widegrens match. Tropinov verkade ha fått ont i bröstet från kastet och avstod från matchen vilket gjorde att lag IBSA vann mot Ukraina.

Nästa omgång gick mot Turkiet. Där ställdes Widegren mot Yasin Cimciler, som också tog brons dagen innan och som Widegren mött tre gånger tidigare men förlorat mot alla gånger. Den här gången lyckades Widegren trötta ut Cimciler med sin attackvilliga judo och vid matchens slut stod det lika och matchen gick vidare till golden score. Widegren fortsatte attackera frekvent och tillslut fick han in kastet soto-makikomi som gav wazaari och därmed matchvinst! Lagmatchen blev även denna gången 3-3 och det var J1-73 som fick gå om sin match. Där vann rumänen Bologa från lag IBSA, vilket säkrade lagmatchvinsten.

Tredje omgången gick mot Frankrike. Där hade de ingen tävlande i Widegrens viktklass så det blev ingen match för Widegrens del men det blev återigen 3-3 mellan lagen och J1-73 lottades fram där Alex snabbt gjorde ett halslås på fransmannen. Den tredje lagmatchen var vunnen!

Sista omgången gick mot Georgien. Där fick Widegren möta en kille han aldrig mött tidigare. Widegren attackerade mycket men hamnade i farliga lägen där georgiern försökte kontra. Mot mitten av matchen fick Widegren en wazaari genom kastet uchi-mata. Han fick kämpa för att hålla ledningen och undvika farliga situationer men han hittade tillslut in i en fasthållning som han höll tills han fick ytterligare en wazaari, matchvinst! Även denna lagmatch slutade 3-3 men oturligt nog var matchen som lottades fram till vår nackdel då vi inte hade någon i den viktklassen, och Georgien fick därmed en gratis matchvinst.

Trots förlust mot Georgien så hade lag IBSA plockat hem flest poäng och kunde ta sig ur tävlingen som segrare! Extra roligt var att Widegren blev något av en lagets hjälte med sina matchvinster!

Oscar Widegren försöker kasta sin motståndare. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.
Lag IBSA tillsammans med maskoten. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté.

Så gick det på individuella EM

Det individuella mästerskapet gick av stapeln dagen innan, den 9 augusti. Oscar Widegren slutade på en femteplats av nio tävlande.

Widegren vann första matchen mot Norbert Foris, Ungern, på kastet soto-makikomi vilket gav ippon (full poäng). Andra matchen, som var semifinalen, gick mot Daniel Powell från Storbritannien. Tyvärr förlorade Widegren matchen och fick ställa in sig på match om bronset. Även bronsmatchen mot Ukrainas Eduard Tropinov blev en förlust och Widegren slutade femma. Femteplatsen innebar dock viktiga kvalpoäng till Paralympics i Paris 2024.

Skribent: Mikaela Barrera Birath.
Redigerat av: Kristin Johansson